Top 7 najplaćenijih poslova za koje ne treba viša škola: Šta se traži na srpskom tržištu rada

01.05.2023

19:30

2

U Srbiji je 2022. godine ostvarena rekordna stopa zaposlenosti od 53,3 odsto, navela je Svetska banka

Top 7 najplaćenijih poslova za koje ne treba viša škola: Šta se traži na srpskom tržištu rada
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Svetska banka je na redovnom prolećnom ekonomskom izveštaju, koji je nedavno predstavila, navela da je u Srbiji 2022. ostvarena rekordna stopa zaposlenosti od 53,3 odsto, i da je otvoreno oko 65.000 novih radnih mesta.

Kako je naglasio ekonomista Svetske banke, Milan Lakićević, tržište rada u Srbiji je prošle godine bilo otporno, a nezaposlenost je bila rekordno niska, 9,4 odsto.

- Angažovanost radne snage u Srbiji iznosila je prošle godine 55,5 odsto. U 2023. godini nastavljen je trend otvaranja slobodnih radnih mesta u Srbiji, ali je on nešto usporeniji - rekao je on.

Na pitanje novinara Portala 24sedam kako Svetska banka objašnjava rekordnu stopu zaposlenosti u 2022. u Srbiji, i kakvi su podaci kada se po toj stopi uporedimo sa regionom, Lakićević odgovara:

- Stopa zaposlenosti od 53,3 odsto je istorijski visoki nivo u Srbiji. Iako to nije najveća stopa u regionu, ipak smo imali značajan napredak u Srbiji. Najznačajniji izvor novih radnih mesta bio je, pre svega, u sektoru usluga koji je i vodio rast. Isto tako moramo uzeti u obzir da je u Srbiji bila značajna podrška privatnom sektoru u vreme pandemije i energetske krize, što je omogućilo da se očuva visok nivo radnih mesta i da se nastavi sa otvaranjem novih radnih mesta.

Najplaćeniji i dalje ajtijevci

Što se tiče najplaćenijih poslova u Srbiji, dobro poznata činjenica je da su poslednjih godina najveće plate u IT industriji. Trenutna najviša plata, prema podacima sajta Helloworld.rs, iznosi čak 8.500 evra, a zarađuje je zaposleni na poziciji - senior software developer.

Imajući u vidu da većina IT kompanija poslednjih godina ima problem sa pronalaskom ovih profila, osim visokih plata, utrkuju se i sa benefitima i pogodnostima kako bi privukle radnike. Ipak, jasno je da za ovo platu ne može da konkuriše početnik, već je neophodno dugogodišnje iskustvo, određene veštine, kao i diplome iz određene oblasti.

S druge strane, i među manje kvalifikovanim radnicima zarade su poslednjih godina dosta porasle, pa tako i na pozicijama vozača, kuvara ili konobara, primanja mogu dostići i 2.500 evra. Prema podacima sajta Infostud, ovo su sedam najtraženijih poslova u Srbiji za koje nije potrebna viša stručna sprema, a plata je više nego odlična.

Vozač – zarada do 330.000

S obzirom na to da Srbija poslednjih godina kuburi sa manjkom vozača, plate u ovom sektoru su znatno veće u poređenju sa prosečnim primanjima. To pokazuju i oglasi poslodavaca, koji se utrkuju sa iznosima, ali i uslovima kako bi pridobili i zadržali na duži rok vozače u svojim firmama.

Freepik
 

Oglasi u prethodnom periodu pokazuju da se za vozača sa C kategorijom ponuđena plata kreće se od 250.000 pa do preko 300.000 dinara.

Telefonski operater – zarada i do 200.000

Profimedia
 

Telefonski operater mesečno može da zaradi čak i do 200.000 dinara. Dobre veštine u komunikaciji i pregovaračke sposobnosti su svakako glavne karakteristike koje se traže. U nekim slučajevima traži se predhodno iskustvo, dok dosta firmi ima plaćenu obuku. Strane kompanije traže odlično poznavanje određenih jezika.

Kuvar – plata do 150.000

Činjenica je da su Srbiji dobri kuvari uvek veoma traženi, pa je zbog toga skoro svaki poslodavac spreman da plati i dosta više kako bi pridobio i zadržao glavnog radnika u kuhinji. Podaci pokazuju da se plata za ovo zanimanje kreće do 150.000 dinara, a za većinu restorana potrebno je prethodno radno iskustvo.

Profimedia
 

Administrativni radnik – zarada do 150.000

Plata administrativnog radnika kreće se od 50.000 do 150.000 dinara. Za obavljanje ovog posla dovoljna je diploma srednje škole, međutim kada su u pitanju kompetencije, uglavnom su veoma slične za sve oblasti.

Većina poslodavaca traži poznavanje rada na računaru, a neki i poznavanje stranih jezika. Neki traže i vozačku dozvolu i iskustvo na sličnim poslovima.

Konobar – plata do 120.000

Konobar u Srbiji mesečno može da zaradi do 120.000 dinara, i to je, naravno, ako se govori samo o plati, bez bakšiša i bonusa za prekovremeni rad. Ako bismo i to uračunali, plata se ponekad čak i duplira pa može dostići i više od 200.000 dinara mesečno.

Profimedia
 

Kada su u pitanju kvalifikacije, one se, kao i za sve poslove, razlikuju u zavisnosti od toga da li je u pitanju prestižan restoran ili kafić na manje prometnom mestu.

Komercijalista – plata do 120.000

Imajući u vidu da posao komercijaliste uglavnom podrazumeva terenski rad, osim primamljive zarade, radnik vrlo često dobija i službeni automobil. Prema podacima portala Infostud, zarada za ovo zanimanje kreće se i do 120.000 dinara.

Zbog prirode posla, razumljivo je što je vozačka dozvola neophodna, ali i da je budući radnik aktivan vozač. Prema ponudi u oglasima, većina poslodavaca nudi obuku i mogućnost usavršavanja i napredovanja.

Prodavac – plata i do 150.000

Maksimalna mesečna zarada za prodavca u Srbiji dostiže 150.000 dinara, što je znatno iznad prosečnih primanja. Prema podacima Infostuda ovo je bilo najtraženije zanimanje u 2022. Uslovi za obavljanje ovog posla razlikuju se od poslodavca do poslodavca. I dok neki među kvalifikacijama traže diplomu srednje škole, poznavanja stranog jezika i prethodno iskustvo, drugi nude besplatnu obuku i očekuju volju za rad.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike