Zorana Mihajlović sa DFC-om o gradnji četiri putna pravca dužine 267 kilometara

22.09.2020

11:52 >> 11:40

0

Plaftorma za razgovore biće sporazum iz Vašingtona i oko 3,7 milijardi evra investicija u izgradnju auto-puteva i pruga za povezivanje Beograda i Prištine

Zorana Mihajlović sa DFC-om o gradnji četiri putna pravca dužine 267 kilometara
Copyright Tanjug/ MGSI/Zoran Petrović

Potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović najavila je da će se u sredu sastati sa visokom delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), koja danas dolazi u Beograd, kao i da će plaftorma za te razgovore biti sporazum iz Vašingtona i oko 3,7 milijardi evra investicija u izgradnju auto-puteva i pruga za povezivanje Beograda i Prištine.

Mihajlovićeva, u izjavi za Tanjug, otkriva da će se sa DFC-om razgovarati o povezivanju sa Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.

To su: izgradnja auto-puta Niš – Merdare – Priština, dugog 100 kilometara, izgradnja auto-puta Bujanovac – Končulj – Gnjilane – Štrpce, u dužini od 78 kilometara, zatim brza saobraćajnica Raška – Jarinje – Kosovska Mitrovica, na 61 kilometar, kao i rehabilitacija puta Ribariće – Brnjak – Zubin Potok u dužini od 28 kilometara. Procenjuje se da će za te projekte biti potrebno između 2,18 i 2,73 milijarde evra.

Tema i žensko preduzetništvo

Mihajlovićeva ističe da će u fokusu biti nastavak finansiranja auto-puta od Niša do Merdara i Prištine, za šta treba obezbediti više od 750 miliona evra, kao i izgradnja pruge na tom pravcu.

– Putevi i pruge za povezivanje Beograda i Prištine su naša osnovna platforma, a sigurno da ćemo razgovarati i o finansiranju regionalnih projekata, kao i o ženskom preduzetništvu – rekla je Mihajlovićeva.

U planu je i izgradnja nove železničke mreže; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kada je reč o železničkom povezivanju, predviđeni projekti za razgovor je pruga Beograd – Niš u dužini od 240 kilometara, za koji su u toku pripremne projektne aktivnosti sa kineskim partnerima (CRBC), a vrednost je oko 2,1 milijardu evra.

Takođe, planirano je da se radi pruga Doljevac – Kuršumlija – Merdare od 87 kilometara, za šta je potrebno 980 miliona evra. Zatim, u planu je i pravac Meradare – Priština u dužini od 43 kilometara, ukoliko se na tom delu bude gradila nova pruga od Merdara, preko Prilužja, do Prištine. U planu je i pruga Priština – Kosovo Polje – Ðeneral Janković – granica sa Severnom Makedonijom u dužini od 70,8 kilometara.

Čeka se dokumentacija

Mihajlovićeva podseća da je za prvu deonicu auto-puta od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometar obezbeđeno finansiranje i da će tender biti objavljen krajem oktobra, a da će radovi početi sledeće godine. Ta deonica je vredna 225 miliona evra. Kako navodi, sa DFC-om će se pregovarati o finansiranju druge deonice od Pločnika do Merdara i dalje ka Prištini, kao i da je ukupna vrednost celog auto-puta milijardu evra, tako da je potrebno obezbediti dodatnih više od 750 miliona evra. Napomenula je da tek treba da se završi projektno-tehnička dokumentacija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike