DOKAZANO! Ruska afera Junajted grupe: Šolak i “bankari Kremlja” pljačkali Srbiju!

11.04.2023

10:42

0

Malta, Kipar, Sejšeli, Britanska Devičanska ostrva, Švajcarska i Lihtenštajn među adresama su firmi Dragana Šolaka, koje služe da se na njih prebacuju narodne pare i ne plaća porez. Glavni partner gazde Junajted Grupe u ovim radnjama je bračni par Volfram i Marija Kuoni, tesno povezani sa ruskim političarima i oligarsima. Šolak pokušao da prevari EU i SAD tvrdeći da je Kuoni otišao iz Junajted Medije i da više ne sarađuju

DOKAZANO! Ruska afera Junajted grupe: Šolak i “bankari Kremlja” pljačkali Srbiju!
dragan solak4 - Copyright Printscreen/YouTube/N1

Superluksuzna vila na Floridi vredna 33 miliona dolara u komšiluku Donalda Trampa samo je jedan od mutnih poslova koje širom sveta ima gazda “proevropske” Junajted Grupe Dragan Šolak sa saradnicima ruskih oligarha i političara, bračnim parom Kuoni, i koji su predmet najvećih međunarodnih afera - istraživanja “Pandora” i “Paradajs”, kao i “Malta dosijei”. 

Printscreen
 

Šolak je preko mreže povezanih firmi dugi niz godina iznosio novac iz naše zemlje, uglavnom na razne egzotične destinacije od Kipra i Malte do Sejšela i Britanskih Devičanskih ostrva, a među glavnim partnerima za ovo pljačkanje budžeta i građana Srbije bili su mu, i još su, upravo Marija i Volfram Kuoni.

Dragan Šolak voli da se predstavlja kao “izrazito zapadno orijentisani biznismen”, međutim već danima odbija da odgovori na pitanja koja smo mu javno postavili o partnerstvu sa “bankarom Kremlja” Volframom i njegovom suprugom takođe proruske orijentacije Marijom. 

Zbog toga smo nastavili istraživanje i dosad je utvrđeno: Volfram Kuoni dan danas kontroliše kompaniju koja je vlasnik dve moderne poslovne zgrade u Beogradu gde se nalazi operater SBB; Šolak je preko Marije Kuoni kupio pomenutu “mega vilu” na bogataškom ostrvu Indijan Krik kod Majamija u Floridi; Šolak i bračni par Kuoni zajedno drže najmanje sedam firmi u Beogradu, Švajcarskoj i SAD, a izvesno ih je mnogo više. 

Printscreen
 

Uz sve navedeno, bivši zamenik predsednika Gasprom banke Švajcarska Volfram Kuoni je uz tu funkciju čak sedam godina bio na mestu predsednika Junajted Medija Netvork, u sastavu Junajted Grupe. Šolak je “bankara Kremlja” sa tog javno vidljivog položaja sklonio posle početka rata u Ukrajini, u pokušaju da prevari EU i SAD, ali su zadržali sve druge zajedničke poslove. Takođe, Marija Kuoni je prorusku NVO “Klik za Srbiju” osnovala uz podršku Junajted Grupe, a dan danas sarađuje sa SBB Fondacijom. 

Volfram Kuoni, verni partner “evropskog” Šolaka, nalazi se pod čak tri istrage državnih organa Švajcarske zbog mutnih poslova sa vlastima Rusije!

A sada idemo dalje, sa novim saznanjima - takođe isključivo na osnovu javno dostupnih informacija i međunarodnih registara - o mešetarenjima Dragana Šolaka i Kuonijevih, koja ne poznaju ni državne, ni moralne, ni zakonske granice.

Gazda Junajted Grupe je skriveni vlasnik u desetinama firmi smeštenim po celom svetu, a omiljene destinacije su mu egzotična ofšor ostrva, “poreski rajevi”, države sa minimalnom ili nultom poreskom stopom. Malta, Kipar, Sejšeli, Britanska Devičanska ostrva, ali i Švajcarska i Lihtenštajn, nalaze se među adresama Šolakovih firmi, koje uglavnom uopšte nemaju zaposlene, već služe samo za iznošenje para iz država u kojima ima realan biznis i izbegavanje poreza.

Narod koji koristi usluge operatera SBB svoje pare daje Junajted Grupi i gazdi Šolaku kako bi ga oni iznosili iz Srbije, a onda tim novcem delom kupovali medije po regionu, delom se lično bogatili i iživljavali! 

Podsetimo da je Dragan Šolak vlasnik vile od 15-20 miliona evra na Ženevskom jezeru, vlasnik vile od 33 miliona dolara na Floridi, vlasnik tri privatna aviona, bogataških golf terena, da je kupio fudbalski klub iz engleske Premijer lige… Pritom se sve vreme predstavlja da je žrtva nekakvih progona, a da su mediji koje kontroliše poput N1 i Nova S u mnogo teškoj situaciji. A odakle mu pare za sav luksuz? Pa od građana koji naivno koriste usluge firmi poput SBB i od države kojoj izbegava da plaća poreze. 

Konkretan primer, na osnovu “Malta dosijea” i “Paradajs papira”: na Malti je 2011. osnovana firma “Prestige Media Limited” sa više vlasnika među kojima je “Salvado” sa Sejšela, dok je korporativni upravljač firma “Aspermont” Marije Kuoni. A ovlašćeni predstavnici tih vlasnika bili su Dragan Šolak i Viktorija Boklag, sadašnja direktorka Junajted Grupe i tadašnja direktorka SBB! 

Printscreen
 

Godišnji izveštaj “Prestige Media Limited” za 2012. i pet meseci 2011. pokazao je da je ta firma bez ijednog zaposlenog imala 10,01 miliona evra prihoda, sve iz nepoznatog izvora, od čega fantastičnih 9,65 miliona evra profita! Dodatno: “Prestige” je od toliko prihoda i profita platio tačno 228 evra poreza i sav novac od zarade je potom uplaćen na račune vlasnika.

Odakle je fantomskoj firmi na Malti stiglo 10 miliona evra uopšte nije zavedeno - Šolak, Marija Kuoni i ekipa prosto nisu prijavili trag novca. S obzirom na imena koja se pominju, i s obzirom na to da 2011-2012. godine Junajted Grupa nije imala ni jedan veliki profitabilan biznis osim SBB, jedini logičan zaključak je da su silni milioni tada stigli Šolaku na Maltu od građana i države Srbije! Ako grešimo, gazda Junajted Grupe slobodno neka demantuje, ali činjenicama - neka pokaže papire odakle je stiglo fantomskoj firmi bez zaposlenih, koju je u vlasničkoj strukturi upravo on kontrolisao, 10 miliona evra na računu i 9,65 miliona evra profita! 

Ovo je model operacija Junajted Grupe i u Hrvatskoj, u kojoj su dosta kasnije nego u Srbiji krenuli da prave pare. “Malta dosijei” su pokazali da je kompanija Dragana Šolaka u periodu avgust 2014. - avgust 2015. iz Hrvatske iznela 6,5 miliona evra prihoda, ne plativši porez. I za taj posao su napravili složenu strukturu firmi, gde se ponovo pominju razna zanimljiva imena, uključujući bračni par Kuoni. 

Printscreen
 

Milioni iz Hrvatske prebacivani su na račun firme “United Media Malta Limited”, koju su osnovale firme “United Media Limited” sa Kipra i “United Media Distribution AG” iz Švajcarske. Marija Kuoni, preko firme “Mundain Directors Limited”, u Šolakovoj Junajted Mediji na Kipru ima funkciju direktora (dokaz u grafici), kao i još jedan Šolakov verni saradnik Tomaž Jeločnik, koji je 2013. u Sloveniji bio osuđen zbog utaje poreza. Jeločnik je bio direktor i u ovoj sa adresom u Švajcarskoj, a tu je radio sa Volframom Kuonijem. Prema podacima “Malta fajls’, njih dvojica su za pomoć oko osnivanja firme na Malti i prebacivanja para iz Hrvatske od Šolaka dobili najmanje 800.000 evra.

Inače, “United Media Network AG”, jedna od najvažnijih kompanija u sastavu Junajted Grupe, gde je Kuoni bio predsednik sve do maja 2022. godine, formirana je 2015. preimenovanjem “United Media Distribution AG” i tako što je registrovana na adresi kancelarije “bankara Kremlja” u Ulici Lovenštrase 66 u Cirihu. 

Printscreen
 

Zanimljivo je da su Dragan Šolak i bračni par Kuoni dogovorili da u njihovo ime Marija Kuoni, srpskog porekla i po profesiji investicioni bankar, bude direktor i upravljač u ofšor firmama iza kojih su svi zajedno stajali. Marija se u istraživačkim dosijeima navodi kao vlasnik jedne takve firme, a direktor i upravljač u njih osam. Volfram je sebi dodelio nazive funkcija koje ne moraju da budu zavedene u kompanijskim registrima, dok je Šolak uglavnom skriveni vlasnik i glava hobotnice koja se pružila preko pola sveta i koja zarađuje ogroman novac pljačkajući građane i države u kojima posluje.

Dragan Šolak u “Pandora papirima”

Holandski zvanični registri i “Pandora papiri” dokazuju da je bivši bugarski obaveštajac Krasimir Gergov bio samo paravan za Dragana Šolaka i Volframa Kuonija prilikom kupovine Dajrekt Medije, najveće srpske kompanije za trgovinu medijskim oglasnim prostorom, od holdinga Multikom. Posao je obavljen 2013. godine preko firme “Stichting Administratiekantoor CEE Media”, registrovane u Holandiji, gde je i sedište Junajted Grupe. CEE Medija i njen tadašnji direktor Gergov za kupovinu Dajrekt Medije dobili su 9,5 miliona evra od firme “Sierra Investments Group Corp” sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Kako su kasnije pokazali “Pandora papiri”, vlasnik Sijere je Dragan Šolak! Dodatni novac, čitavih 8,2 miliona evra, Gergovu je dao “bankar Kremlja” Kuoni. Junajted Grupa je 2018. zvanično preuzela Dajrekt Mediju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike