Ne odustaju od gradnje: Investitori do jula podneli isti broj zahteva, uprkos koroni

25.09.2020

14:45 >> 08:18

0

U prvoj polovini ove godine podnet je približno isti broj zahteva kao u isto vreme 2019. godine

Ne odustaju od gradnje: Investitori do jula podneli isti broj zahteva, uprkos koroni
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Epidemija, vanredno stanje, „zaključavanje“ privrede, svetska kriza… ništa od toga nije, izgleda, dovoljno značajno da zaustavi građevinske investitore u Srbiji.

U Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih i drugih dozvola u građevinarstvu, koju vodi Agencija za privredne registre, za osam meseci ove godine primljeno je ukupno 73.073 zahteva.
Od toga, 18.741 zahtev se odnosi na izdavanje građevinske dozvole, a do danas je rešeno 18.473 zahteva.
U prvoj polovini godine, za šest meseci, podneto je 45.524 zahteva, što je na nivou broja primljenih zaheva u istom periodu prošle godine, kada je primljeno 45.413 zahteva. A ova godina nipočemu ne nalikuje na prethodnu.
Od toga, 12.798 zahteva odnosi se na izdavanje građevinskih dozvola, što je za tek 3,5 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.
Kako navode u APR, to smanjenje posledica je nepovoljne zdravstvene situacije, kao i vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2, koji su prouzrokovali pad svih poslovnih aktivnosti u zemlji, uključujući i građevinske radove.
U okviru nadležnosti koju ima, Agencija za privredne registre je za osam meseci izvršila kontrolu poštovanja propisanih rokova u državnoj administraciji u 29.538 podnetih zahteva.
U 1.203 slučaja, Agencija je tražila izjašnjenje o razlozima kašnjenja u rešavanju zahteva za izdavanje lokacijskih uslova, građevinskih i upotrebnih dozvola, priključenje na komunalnu i drugu infrastrukturu.
Cilj ove kontrole je praćenje rada nadležnih organa i postizanja veće efikasnosti u sprovođenju administrativnih procedura.
Od uspostavljanja Centralne evidencije 2016. godine i prelaska na elektronski način rada, iz godine u godinu se beleži porast broja zahteva.
Tako je 2016. godine primljeno 63.109 zahteva, a 2019. 114.707 zahteva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike