Godišnjica voza "Soko": Premijerka Brnabić se provozala do Novog Sada - "Očekujem da ćemo imati nove vozove" (FOTO)

19.03.2023

10:45 >> 12:52

0

Prva godišnjica brze pruge obeležava se na peronu Glavne železničke stanice u Novom Sadu.

Godišnjica voza "Soko": Premijerka Brnabić se provozala do Novog Sada - "Očekujem da ćemo imati nove vozove" (FOTO)
Ana Brnabić - Copyright Foto: Tanjug/Strahinja Acimovic

Predsednica Vlade Ana Brbanić danas je vozom "Soko" krenula iz stanice Beograd centar u Prokopu za Novi Sad, gde će biti obeležena prva godišnjica puštanja u saobraćaj brze pruge Beograd - Novi Sad.

Sa premijerkom su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kineska ambasadorka Čen Bo, predstavnici Železnice Srbije i kineske kompanije „China railway international co“.

Prva godišnjica brze pruge obeležena je na peronu Glavne železničke stanice u Novom Sadu. Događaju su prisustvovali ministar Goran Vesić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i predstavnici kompanije "Ćina railway international co", najavljeno je iz Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Strahinja Acimovic
 

 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Novom Sadu, na obeležavanju prve godišnjice otvaranja brze pruge Beograd - Novi Sad, da je ta pruga prekretnica u razvoju Srbije, a da će do kraja 2024. biti otvorena i deonica do Subotice. Poručila je da su velike stvari pred Srbijom, ako budemo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost.

-U svetlu onoga što se danas dešava i što se dešavalo juče u Ohridu, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nemamo mir. Ove snove ne bi mogli da sanjamo da nemamo stabilnost i percepciju toga da će i Srbija i ovaj deo Evrope biti stabilni u budućnosti -  poručila je Brnabićeva, na svečanosti u železničkoj stanici Novi Sad.

Zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako je istakla, za njegovu borbu za mir, stabilnost i jučerašnje napore u dijalogu Beograda i Prištine.

-To što on radi i što je uspeo da nam pametnim pregovorima obezbedi mir i stabilnost i kupi vreme da pokažemo šta sve Srbija može, da je to u stvari taj preduslov koji omogućuje i nama u vladi da sa našim partnerima i dalje radimo i svakodnevno se borimo za sve bolji kvalitet života za naše građane", poručila je Brnabićeva.
 

Ona je istakla da pre godinu da

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/
 

 

na nije otvorena samo deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada, u okviru međunarodne pruge Beograd - Budimpešta, već je obeležena prekretnica u daljem razvoju naše Srbije.

-Prekretnice kakvu smo svojevremeno obeležili kada smo pustili u rad drumski Koridor 10 i njegov južni i istočni deo i pokorili Grdeličku klisuru. Pokazali smo da možemo i umemo da izgradimo autoputeve kroz našu Srbiju, tako da smo pre godinu dana pokazali da možemo i da smo dovoljno jaki da izgradimo i brze pruge u Srbiji. Nisu verovali mnogi da možemo, nisu verovali u Srbiju, ali danas znamo da možemo i idemo dalje. Znamo da ćemo izgraditi deonicu od Novog Sada do Subotice i da ćemo uskoro putovati brzom prugom do Madajrske i nastaviti do Niša i do Preševa", navela je premijerka.

Dodala je da će biti modernizovana i cela barska pruga do granice sa Crnom Gorom, kao i da će se graditi i krak brze pruge do Šida, koja će biti veza sa Italijom i Austrijom, preko Zagreba i LJubljane.

-To je prekretnica, to nisu više samo snovi, poručila je premijerka. Ona je rekla da ćemo kada bude gotova brza pruga do Subotice putovati od Beograda do Subotice samo sat i 18 minuta. To je potpuno drugačija Srbija, istakla je Brnabićeva. Kaže da je najčešće čula od ljudi komentare, kao da nisu u Srbiji kada se voze brzom prugom.

-Ali, jesmo u Srbiji, to je jača i modernija Srbija, naprednija na koju se polako navikavamo i postavljamo nove lestvice. Sutra ću ponovo biti u Novom Sadu, ovde obeležavamao dve godine od osnivanja Instituta za razvoj veštačke inteligencije, koji nije u Beogradu već u Novom Sadu, što je takođe pokazatelj koliko je Srbija danas drugačija i kako vidi svoju budućnost - navela je ona.

Premijerka je kazala da čelično prijateljstvo sa Kinom odslikava i to što su dve zemlje prošle godine ostvarile ukupan nivo robne razmene od šest milijardi dolara, dok je naš izvoz u Kinu dostigao rekordnih 1,16 milijardi dolara, što je za 152 puta više nego pre 10 godina.

-Mi sanjamo još mnogo veće snove i naš prioritet je da unapredimo ekonomsku razmenu i dovedemo dodatne kineske investitore u Srbiju i da povećamo i obim razmane u oblasti usluga, dakle tehnologije, i time dodatno unapredimo naše odnose, u sektoru usluga, IT i drugim modernim tehnologijama,u kojima je Kina danas lider u svetu", rekla je Brnabić.

Brzom prugom od Beograda do Novog Sada, vozom "Soko", zajedno su se 19. marta 2022. provozali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban i tako je otvorili za saobraćaj. U vozu su bili i članovi Vlade Srbije, a "Soko" je stigao od Beograda do Novog Sada za 33 minuta. 

 Izgradnja brze pruge Beograd - Novi Sad u dužini od 75 kilometara, za brzinu od 200 km na čas, počela je krajem 2017. godine, a koštala je oko 935 miliona dolara. Redovan putnički saobraćaj na brzoj pruzi počeo je narednog dana. Prugu su prethodno testirale merna kola nemačkih železnica i 21. januara dostignuta je brzina od 201,5 kilometra na čas.

Foto: Tanjug/Strahinja Acimovic
 

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da Srbija trenutno pregovara sa kineskim partnerima o nabavci do pet novih kompozicija brzih vozova. 

Rekla je da su sredstva za garancije za ovu svrhu već predviđena u budžetu za 2023. godinu i da se radi na dodatnom usaglašavanju standarda, jer Srbija mora da poštuje evropske standarde, prenosi Tanjug.

- Očekujem da dobijemo još najmanje dodatnih pet kompozicija a razgovaramo i sa drugim partnerima tako da očekujem da ćemo imati nove vozove - rekla je Brnabić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike