Požurite, rok za prijavu uskoro ističe, a nije besplatan samo smeštaj već i prevoz

19.02.2023

08:51

1

Autor: I.K.

Pravo da konkurišu imaju svi čija je penzija do prosečnih 37.809 dinara

Požurite, rok za prijavu uskoro ističe, a nije besplatan samo smeštaj već i prevoz
Vrnjačka banja, ilustracija - Copyright Profimedia

Za nove penzionerske kartice, koje će najstarijima obezbediti brojne popuste i pogodnosti, prijava počinje od 15. marta, dok će njihova primena početi 1. oktobra. Pre toga, 2. marta završava se rok za prijavu penzionera za besplatan boravak u nekoj od 26 banja širom Srbije.

Relja Ognjenović, direktor Republičkog fonda PIO napominje za RTS da su ove godine prijavljivanje pomerili nekih mesec dana ranije, kako bi što veći broj penzionera koristio što duži period da ode u banje.

"Ono što je važno da napomenem je da je penzioner dužan samo da izabere banju, Fond PIO snosi i troškove prevoza", dodaje Ognjenović.

Od 700 miliona dinara, koliko je ove godine opredeljeno za standard penzionera, 85 odsto novca biće izdvojeno upravo za besplatan boravak u banjama, a ministar finansija Siniša Mali najavljuje da je u planu povećanje.

"Mi ćemo do kraja godine promeniti zakon o PIO fondu tako da ćemo ovaj iznos koji ćemo izdvajati za besplatan oporavak u banjama povećati na preko milijardu dinara, tako da ćemo naredne godine imati mogućnost da preko 25.000 penzionera godišnje pošaljemo da 10 dana provedu u našim banjama", ističe ministar Mali.

Pravo da konkurišu imaju svi čija je penzija do prosečnih 37.809 dinara, a penzioneri imaju pravo da tu pogodnost iskoriste samo jednom na svakih pet godina kako bi se izbeglo da ovu pogodnost stalno koriste isti penzioneri.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike