Savić: Pravovremene monetarne mere NBS obezbedile likvidnost

01.10.2020

07:50 >> 07:53

0

Savić: Pravovremene monetarne mere NBS obezbedile likvidnost
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Narodna banka Srbije brzo je reagovala već na početku pandemije kovida 19 i na vreme primenila monetarne mere zahvaljujući kojima je obezbeđena likvidnost sistema, izjavio je predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Fakulteta FEFA Nebojša Savić.

On je gostujući u emisiji “Oko” na RTS rekao da je odmah kada se korona virus pojavio i u Srbiji, a nedelju dana nakon što je reagovala Američka centralna banka FED usledila moneralna intervencija NBS koja je podrazumevala iste mere.

Od zemlje do zemlje

– Zahvaljujući tim merama koje su pandan onim koje su uvele vodeće centralne banke obezbeđena je likvidnost sistema, a nakon toga je usledio paket fiskalnih mera – rekao je Savić.

On je dodao da se svetska privreda oporavlja nešto bolje nego što se očekivalo, ali da se ne može “praviti univerzalna slika” i da će biti razlike od zemlje do zemlje.

– Generalno gledano, trend će biti opredeljen prema onome što se dešava u Americi ili Evropi, ne zato što Kina ima manji značaj, već što neće ući u tako dubok problem kao ove dve privrede – kaže Savić i dodaje da su sve dosadašnje recesije pokazale da je posle pada usledio oporavak koji je nešto brži u početku, a potom i stabilizacija.

Ključna privreda SAD

Prema njegovim rečima, važno je što je u prvih osam meseci ove godine industrijska proizvodnja u Srbiji praktično nadoknadila pad u drugim sektorima, što je dobar signal. Takođe, kako dodaje, i rast u građevinarstvu se nastavlja, što je veoma bitno.

On podseća da su projekcije da će u trećem kvartalu naredne godine uslediti privredni oporavak u svetu, ali da taj opravak mora da “povuče” američka privreda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike