Hapšenje zbog prevare s registrom u Srbiji: Dvoje Hrvata iza rešetaka

03.10.2020

05:38 >> 11:49

0

Srpska policija uhapsila je dvoje državljan Hrvatske zbog sumnje u prevaru sa famoznim privrednim registrom

Hapšenje zbog prevare s registrom u Srbiji: Dvoje Hrvata iza rešetaka
Copyright Profimedia

Vlasnicima preduzeća i preduzetnicima širom zemlje već neko vreme su se isporučivale fakture, dostavljali diskovi uz račun, poštom slale uplatnice sa upisanim iznosom, čak opomene za upis u neki od privrednih registara. Ova priča sa famoznim registrom, za razliku od prethodnih, ima i svoj “policijski” razvoj.

Odeljenje MUP-a Srbije za suzbijanje visokotehnološkog kriminala uhapsilo je hrvatske državljane H. P. (1987) i J. K. (1991) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo prevara, saopšteno je iz MUP-a danas.

Kako je saopštio MUP, oni su osumnjičeni da su preko privrednog društva registrovanog u Srbiji, “Digitalna platforma“, i internet sajta www.privredni-registar.rs dovodili u zabludu direktore srpskih preduzeća.

Na adrese preduzeća su slate uplatnice putem pošte, da uplate novac radi „upisa u  privredni registar“, uz napomenu da ako to ne učine do određenog datuma, morati da uplate veći iznos.

Osumnjičeni su na taj način, prikrivanjem činjenica, dovodili i održavali u zabludi ovlašćena lica u privrednim subjektima da će, uplatom traženog iznosa biti upisani u registar koji vodi neki državni organ i protivpravno prisvojili iznos od više od 6.000.000 dinara.

Njima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu biti privedeni u Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Protiv tridesetdvogodišnjeg hrvatskog državljanina koji je osumnjičen za isto krivično delo, a za kojim policija intenzivno traga, biće podneta krivična prijava, dodaje se u saopštenju.

APR inicirala istragu

APR se prošle godine obratila MUP-u, Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, Višem javnom tužilaštvu i RNIDS-u, zbog registracije domena www.privredniregistar.rs.

– Nadležne organe smo obavestili da nam se 25. juna 2019. obratio veliki broj građana, koji su putem pošte primili koverte sa uplatnicama na kojima su štampani iznosi od 2.000, 3.000, 6.000 i više hiljada dinara, sa svrhom uplate “upis u Privredni registar”. Zbog pokušaja obmanjivanja javnosti, koje je dovelo do nastanka brojnih štetnih posledica po građane, Agencija je pozvala nadležne da preduzmu mere iz svojih nadležnosti, što su oni i učinili, s obzirom na to da su prestale žalbe građana sve do petka, 25. 9. 2020. kada nam se, ponovo, obratio veliki broj građana koji su primili poštom dopise za “upis u Privredni-registar.rs”, uz uplatnice na kojima je odštampan iznos od 4.500 dinara  – objašnjavaju u APR.

Prevare sa “privrednim registrom”, raznim “poslovnim imenicima” i sl. nisu novine u Srbiji. U aktuelnom slučaju iako je korespodencija ukazivala na to da je reč o nekoj državnij institiciji, reč je o privatnom biznisu prilično agresivno sprovedenom.

Pokušaj preduzeća Digitalna platforma da zaradi zasnivao se na slanju dopisa sa uplatnicom na kojoj je iznos od 4.500 dinara. U skladu sa “uslovima koji se nalaze na internet stranici” oni su upis u privrendi registrar po toj tarifi nudili firmama “samo do 12. oktobra, dok će naknadni upis koštati čak 15.000 dinara“.

U šta bi to i zbog čega firme i preduzetnici trebalo da se upišu i koja je svrha dotičnog Privrednog-registra.rs, nigde se ne navodi u pipsmima a iza njega stoji preduzeće osnovano februara ove godine čiji je biznis – marketing.

U septembru promenjen vlasnik

U registru APR-a se vidi da je firma zaista registrovana 14. februara i to od strane Kristine Knežević iz Novog Beograda, na čiju adresu je firma registrovana, da bi se 9. septembra 100 odsto vlasništva prenelo na Kristijana Grubišića, državljanina Hrvatske. Istog dana, 9. septembra, je registrovan i domen sajta privredni-registar.rs, piše Startit.rs.

Printscreen/Startit.rs

Zvanična Agencija za privredne registre upozorila je prošle nedelje privrednike da ne nasedaju na dopis i da iza njega ne stoji ta državna institucija, niti je upis u taj registar obavezan.

Zbog dovođenja u zabludu da je reč o upisu u registar koji vodi APR, državno registraciono telo je najavilo da će „preduzeti sve aktivnosti koje im stoje na raspolaganju“.

Da li će ovo hapšenje doneti ikakve koristi onima koji su se upecali i platili “registar”, videćemo.

Ukoliko se ne nađe osnova za krivično gonjenje, cela situacija mogla bi da se „razreši“ kao i pređašnja, kada je sličan biznis model imalo privredno društvo Agencija Registar usluga sa upisom na Privredniregistar.rs.

Ta firma je sada u likvidaciji, pa se takav ishod možda smeši i Digitalnoj platformi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike