Novi sistem „radi“: Od početka januara više od 3.000.000 e-faktura

18.01.2023

13:02

0

Od 1. januara, od kada su i privatnici iz sistema PDV-a u obavezi da međusobno šalju e-fakture, razmenjeno je više od tri miliona elektronskih obrazaca za transakcije

Novi sistem „radi“: Od početka januara više od 3.000.000 e-faktura
Ilustracija - Copyright Pixabay

Od prvog dana 2023. godine na snagu je stupio deo zakona o elektronskom fakturisanju, čime su i privatne firme koje su u sistemu PDV-a obavezne da šalju, primaju i čuvaju elektronske fakture između sebe. Do danas je razmenjeno 3.065.630 e-faktura, saopštilo je Ministarstvo finansija.

- Od ovog broja 2.537.773 e-faktura razmenjeno je između privrednih subjekata, a 527.857 između korisnika javnih sredstava i privrednih subjekata, što pokazuje koliko je privreda spremno dočekala sistem elektronskog fakturisanja – kaže državni sekretar u Ministarstvu finansija, Slavica Savičić.

Dodala je da je to rezultat dobrog dijaloga sa privredom, odnosno kontinuirane komunikacije u prethodnom periodu.

- Ukupno je od 1. maja 2022. godine do sada razmenjeno 10.312.749 elektronskih faktura. Od početka ovog procesa dobro se komuniciralo sa privredom i usvojene su mnoge sugestije, što je rezultiralo nizom unapređenih sistema i funkcionalnosti, kao i poboljšanja rada samog sistema elektronskih faktura - istakla je Savičić.

Ona je naglasila da je za većinu privrednika koji koriste digitalne servise primena elektronskih faktura još jedan novi sistem koji je jednostavan i intuitivan za korišćenje.

Napomenula je da oni koji se do sada nisu prijavili to urade što pre, a kao prvi korak neophodno je da imaju eID, elektronska identifikacija, dok se sam proces brzo i jednostavno savladava.

Korišćenje sistema e-faktura je besplatno i njegovom primenom očekuje se ubrzanje poslovnih procesa, kao i unapređenje poslovanja kroz dodatnu pravnu sigurnost.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike