EPS počeo i da izvozi struju: Stabilizovano poslovanje kompanije

03.01.2023

09:35

0

Elektroprivreda Srbije je uspela da stabilizuje poslovanje tokom 2022. godine i prilično je spremna za zimu

EPS počeo i da izvozi struju: Stabilizovano poslovanje kompanije
Ilustracija - Copyright Pixabay

Elektroprivreda Srbije je izuzetnim naporima zaposlenih, pre svega, u proizvodnji uglja i električne energije uspela da stabilizuje poslovanje tokom 2022. godine i prilično je spremna za zimu, a počela je povremeno i da izvozi struju, rečeno je Tanjugu u tom javnom preduzeću.

EPS je u decembru imao izvoz struje vredan 16,4 miliona evra. Savetnik direktora EPS-a Vladimir Šiljkut podsetio je da to preduzeće u 2022. godinu ušlo sa nedovoljnim količinama i kvalitetom uglja, te problemima u proizvodnji struje.

- Izuzetnim naporom i danonoćnim radom zaposlenih, pre svega, u proizvodnji uglja i energije, situaciju smo uspeli da prevaziđemo i da je stabilizujemo. Sada smo u poziciji ne samo da uspevamo da obezbedimo sigurno snabdevanje građana i industrije, nego da u pojedinim trenucima i izvozimo električnu energiju - rekao je Šiljkut Tanjugu.

Dodao je da je izvoz uz ovakve cene na tržištu veoma značajan i za saniranje finansijskih prilika u EPS, koje su zbog okolnosti bile prilično loše.

- Tokom 2022. godine bila je i nezapamćena suša u poslednja tri veka, odnosno loša hidrološka godina. Dunav je bio na najnižem nivou u 32 godine, pa su naše hidroelektrane tokom cele godine imale lošiju proizvodnju od očekivane i prosečne - kaže on, i dodaje kako je proizvodnja hidroelektrana bila i 30 odsto manja.

Šiljkut ističe da sada sa boljom hidrologijom hidroelektrane rade na zadovoljavajućem nivou.

- U suštini postigli smo da prevaziđemo probleme, stabilizujemo proizvodnju uglja i električne energije, i da tokom godine uradimo remonte koje svake godine radimo - rekao je on.

Projekcija razvoja EPS-a

Kako dodaje, EPS će u 2023. godini nastaviti sa daljom stabilizacijom, a pre svega kada je reč o održavanju proizvodnje uglja i električne energije. Govoreći o dugoročnijim merama i planovima EPS-a, Šiljkut ističe da je ta državna kompanija dužna da sprovodi državnu politiku i ima usaglašene planove sa njom, kao i da ne sme da izgubi iz vida dalju perspektivu.

- Naši eksperti, svojim snagama, u junu, napravili su projekciju razvoja EPS-a, imajući u vidu i preuzete evropske obaveze o smanjenju emisije štetnih materija - naveo je Šiljkut.

U dokumentu "Zeleni put EPS-a" predviđeno je koliko će kapaciteta na ugalj morati da ostave do 2035. godine, koje će od starih elektrana biti povučene iz pogona i kako će izgledati EPS investicije u zelenu energiju.

24sedam/S.Š.
 

- Bez izvora kao što je buduća reverzibilna hidroelektrana Bistrica, ne može biti zelenog puta EPS-a - ističe on.

Navodi da je taj projekat u drugoj fazi razvoja investicione tehničke dokumentacije.

- Očekujemo da do kraja 2023. godine to bude završeno, a uslediće izrada dokumentacije za projektovanje, a zatim će moći da se gradi. Bistrica će na mreži biti najkasnije 2031. godine - najavio je on.

Prvo mala solarna elektrana

Šiljkut kaže da je u toku izgradnja vetroparka Kostolac koji će biti oko 66 megavata, a za isto područje planiraju se i vetroparkovi Stiško polje 1 i 2, koji će biti svaki po 500 megavata. Navodi da su solarne elektrane planirane na pepelištima termoelektrane Kolubara A i Morava kada one budu zatvorene, kao i za pojedine kasete pepelišta TE Nikola Tesla.

- Prvo što ćemo završiti je mala solarna elektrana u kostolačkom području od 10 megavata - rekao je Šiljkut.

Do juna 2023. očekuje se da novi B3 blok TE Kostolac počne probni radi, a da od 1. septembra da bude na mreži.

- To je oko 350 megavata, i ima obezbeđen energent. Praktično novi kapacitet za sledeću zimsku sezonu za koju mnogi smatraju da će biti kritičnija od ove - kaže Šiljkut.

On kaže da građani i privreda treba da razumeju da u ovakvoj situaciji svako povećanje cene električne energije možda ugrožava i smanjuje privrednicima mogućnost za stvaranje profita, a građanima otežava kućne finansije, ali da sa druge strane zadržavanje cene na drastično nižem nivou od realnog ugrožava funkcionisanje EPS-a.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike