Poljaci kaznili „Gasprom“: Traže 7,6 milijardi dolara zbog „Severnog toka 2“

07.10.2020

12:52 >> 13:09

0

Poljski regulator doneo kaznu za ruskog naftno-gasnog giganta zbog gradnje bez dozvole

Poljaci kaznili „Gasprom“: Traže 7,6 milijardi dolara zbog „Severnog toka 2“
Copyright Profimedia

Poljska je kaznila „Gasprom“ sa 7,6 milijardi dolara zbog izgradnje gasovoda „Severni tok 2“  bez njihovog odobrenja, na šta je ruski gasnu div reagovao najavom da će se žaliti sudu.

Nadzorni organ poljske Komisije za zaštitu konkurencije (UOKiK) takođe je saopštio da je izrekao kaznu od 61 milion dolara za pet drugih firmi koje su uključene u finansiranje tog gasovoda vrednog 11 milijardi dolara, kojim će biti udvostručen izvozni kapacitet ruskog gasa preko Baltičkog mora, prenosi Rojters.

„Gasprom“ vodi izgradnju „Severnog toka 2“, a polovinu sredstava su obezbedili nemački „Uniper“ i BASF-ova jedinica „Vinteršel“, anglo-holandska kompanija „Šel“, austrijski OMV i francuski „Anži“.

Poljska gleda na „Severni tok 2“ kao na pretnju evropskoj energetskoj bezbednosti, navodeći da će on povećati oslanjanje Starog kontinenta na rusku energiju, a protiv izgradnje tog gasovoda su i Sjedinjene Države, koje su uvele sankcije kompanijama koje polažu cevi za taj projekat.

UOKiK godinama istražuje taj projekat, a u avgustu je kaznio „Gasprom“ sa 56 miliona dolara zbog nedostatka saradnje u vezi sa ovim gasovodom, dodaje britanska agencija.

– Pokretanje NS2 predstavljaće pretnju kontinuitetu isporuka prirodnog gasa u Poljsku. Takođe je vrlo verovatno poskupljenje tog proizvoda, s tim što će povećanje cene snositi poljski potrošači – izjavio je Tomaš Krostni, predsednik UOKiK-a.

Izgradnja gasovoda, dugog 1.230 kilometara, skoro je završena, pri čemu se privode kraju radovi na deonici od 120 kilometara u danskim vodama.

Aktivnosti na izgradnji cevovoda su zaustavljene u decembru, jer je švajcarsko-holandska kompanija „Olsis“, koja je polagala cevi, obustavila rad zbog američkih sankcija protiv kompanija uključenih u taj projekat.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike