Umešalo se i Ministarstvo pravde: Geodetski zavod građane i privredu dovodi u zabludu

09.10.2020

10:11 >> 17:16

0

U spor koji se razbuktao između Republičkog geodetskog zavoda i javnih beležnika nije se umešalo resorno ministarstvo građevine, već Ministarstvo pravde

Umešalo se i Ministarstvo pravde: Geodetski zavod građane i privredu dovodi u zabludu
Copyright Nela Kuburović ATAImages/Miloš Tešić

Ministarka pravde Nela Kuburović Kisić uputila je dopis Vladi Srbije u kojem ukazuje na to da Republički geodetski zavod (RGZ) “kontinuiranim neprimerenim primedbama” o radu javnih beležnika remeti pravnu sigurnost, a građane i privredu dovodi u zabludu, saopšteno je iz kabineta ministarke.

Ministarstvo pravde smatra “potpuno nedopustivim” navode RGZ-a da su izvodi iz lista nepokretnosti koje izdaju javni beležnici “plagirani”, “u potpunoj suprotnosti sa zakonom”, da predstavljaju “direktnu krađu proizvoda RGZ-a”, kao i da se građani i privreda u te izvode ne mogu pouzdati i da treba da ih pribavljaju kod registrovanih geodetskih organizacija.

Kako je saopšteno, Ministarstvo pravde ocenjuje da su takve tvrdnje RGZ-a “očigledan pokušaj dezavuisanja javnosti sa ciljem skretanja pažnje sa sopstvenih upitnih rezultata rada”.

Baraž iz RGZ

RGZ je protiv javnih beležnika izdao tri saopštenja u kratkom vremenskom periodu. Početkom meseca su geodete zamerile notarima da ih potkradaju „nelegalnim izdavanjem svog lista nepokretnosti“, a prethodno su iz RGZ-a krajem septembra „upozorili građane“ da nisu dužni da pribavljaju, i dodatno plaćaju, izvode iz lista nepokretnosti kako bi ostvarili svoja prava kod javnih beležnika, geodetskih organizacija, institucija socijalne i zdravstvene zaštite, javnih službi za priključenje komunalne infrastrukture i pri registraciji gazdinstava, upozorio je Republički geodetski zavod.

Povodom tvrdnji RGZ-a da izvodi koje javni beležnici izdaju sadrže podatke koji nisu sastavni deo izvoda iz lista nepokretnosti, poput naznake da se izdaju u okviru Pravosudnog informacionog sistema, Ministarstvo pravde je ukazalo da je to neophodno zato što je Ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa odgovorno za verodostojnost i garanciju prikaza preuzetih podataka.

To je propisano Uredbom o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema koje izdaju javni beležnici i geodetske organizacije, donetom krajem juna 2020. godine, podsetilo je Ministarstvo.

Ministarstvo pravde ukazuje da se u izvodima bez izuzetka navodi da je izvor podataka RGZ, a da podaci o nepokretnosti nemaju nikakve sadržinske razlike.

– U listovima nepokretnosti koje izdaju javni beležnici nema govora ni o kakvom plagiranju, budući da ti izvodi ne predstavljaju autorsko delo – objasnilo je Ministarstvo.

Komentarišući primedbe RGZ-a da postoje nepreciznosti u izvodima iz lista nepokretnosti koje izdaju javni beležnici, koje se odnose na napomenu o izdavanju izvoda po zahtevu stranke ili po službenoj dužnosti, Ministarstvo je najavilo da će prikaz tih podataka precizirati u što kraćem roku.

“Javno beležništvo, kao posebna pravosudna profesija, znatno je doprinelo jačanju vladavine prava i pravne sigurnosti u Srbiji, te je za kratko vreme postalo brana svim ranijim nezakonitostima u oblasti prometa nepokretnosti, koje su vrlo često za epilog imale veliki broj opterećujućih postupaka pred sudovima”, istaklo je Ministarstvo pravde.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike