24SEDAM PANČEVO: "Najdigitalnija i najzelenija ZF fabrika na svetu": Predsednik Vučić podelio sjajne vesti na Instagramu (FOTO)

22.11.2022

16:55

0

Autor: 24sedam

Predsednik je odmah po dolasku u ZF održao kraći sastanak sa rukovodstvom kompanije i izvođača radova

24SEDAM PANČEVO: "Najdigitalnija i najzelenija ZF fabrika na svetu": Predsednik Vučić podelio sjajne vesti na Instagramu (FOTO)
Aleksandar Vučić - Copyright Printscreen/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji druge fabrike ZF Fridrihshafen u pančevačkoj Severnoj industrijskoj zoni.

Nova fabrika će biti spas, ne samo za Pančevo već i Banat, dodao je Vučić.

Predsednik je odmah po dolasku u ZF održao kraći sastanak sa rukovodstvom kompanije i izvođača radova.

ZF je najavio da će radovi na izgradnji druge fabrike biti gotovi do polovine 2023. godine.

On je nešto kasnije poslao snažnu poruku na Instagram profilu "avucic".

- Nemačka je za Srbiju, po pitanju napretka najznačajniji i broj jedan partner i saveznik a ZF fabrika će biti najdigitalnija i najzelenija fabrika ZF u celom svetu! - poručio je predsednik Včić na Instagramu.

 

 

Sistemi za hibride i e-vozila

Za tu investiciju Srbija je dodelila bez naknade 160.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta, čija vrednost je procenjena na 138,1 miliona dinara.

Predviđena je i dodela sredstava podsticaja iz budžeta Srbije pa će ZF-u pripasti 42,8 miliona evra.

ZF se obavezuje da početnu investiciju u materijalna i nematerijalna sredstva izvrši do kraja 2027. godine i da mora da uloži najmanje četvrtinu od sopstvenog novca.

Novčanu podršku države ZF će dobiti u šest isplata od 2023. do 2028. godine. ZF u objektu koji će podići u Pančevu planira da proizvodi sisteme za hibridna i električna vozila. Nemački investitor ZF Grupa je globalni lider u automobilskoj industriji.

ZF u Pančevu ima 58.000 kvadrnih metara proizvodnog pogona i uključuje savremeni razvojni centar, a tim ZF Srbija zapošljava više od 1.000 ljudi. ZF je jedan od najvećih izvoznika iz Srbije a do kraja septembra izvezla je za 273,2 miliona evra.

Ta kompanija u Pančevu već proizvodi agregate vozila za program emobilnosti, i mikroprekidače a planirano je i otvaranje razvojnog centra u Novom Sadu.

Promo/ Grad Pančevo
 

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike