Zelena Srbija: Tri srpska startapa među najboljima u Jadranskom regionu

10.11.2022

09:30

0

Čak tri srpska startap firme našle su se među najboljima u Jadranskom regionu na „BASF Innovation Hub“ međunarodnom konkursu iz oblasti održivog razvoja

Zelena Srbija: Tri srpska startapa među najboljima u Jadranskom regionu
BASF innovation - Copyright Screenshot:join-innovationhub.com

Među startapima i inovatorima iz 11 država Centralne i Jugoistočne Evrope, na „BASF Innovation Hub“ međunarodnom konkursu iz oblasti održivog razvoja, našli su se srpski startapi, „ATAR“ i „Green Hydrogen“, kao i inovatorka Aleksandra Ivetić.

Oni su u selekciji najboljih startapa i inovatora koji se bave održivom energijom i strategijama održive poljoprivrede prema ocenama stručnog žirija za Jadranski (Adriatik) region (Srbija, Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina).

Domaći inovatori predstavili su ideje koje se odnose na pametnu prskalicu za detekciju i prskanje korova na usevima, rešenje za stvaranje, skladištenje i transport zelenog vodonika i rešenje za efikasan pre-tretman za produkciju biogasa.

Srpski startapi su odabrani u selekciji "TOP 6" najboljih rešenja na regionalnom finalu konkursa namenjenog inovatorima i startapima koji direktno ili indirektno doprinose stubovima Zelene agende - čistoj energiji, održivoj poljoprivredi i pametnom transportu, saopštio je „BASF“.

Na konkurs se prijavilo više od 100 startapa i inovatora koji doprinose stubovima Zelene agende - čistoj energiji, održivoj poljoprivredi i pametnom transportu.

Prvo mesto i plasman u međunarodno finale pripali su hrvatskom startapu „Green Energy Pal“, čije rešenje ima za cilj da učini tranziciju ka zelenoj energiji i energetskoj efikasnosti dostupnu svima uz pomoć platforme okrenute malim i srednjim preduzećima.

Na Grand Finale događaju dva rešenja su proglašena za pobednička.

To su „Ekolive“ iz Slovačke, rešenje za bioluženje, bioremedijaciju i produkciju stimulansa koji će doprineti zdravoj i bezbednoj proizvodnji hrane i „Holloid“ iz Austrije, 3D alat za monitoring okruženja u realnom vremenu, uključujući zemljište, otpadne vode, biodiverzitet i zagađivače kao što je mikroplastika.

Međunarodni takmičarski događaj „BASF Innovation Hub“ je trajao ukupno šest meseci.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike