Beograd dobio regionalni Centar za rešavanje građevinskih sporova

14.10.2022

09:43

0

Srpsko udruženje inženjera konsultanata (ACES), kao deo FIDIC u Srbiji, otvorilo je prvi regionalni Centar za rešavanje sporova isključivo u oblasti građevinarstva

Beograd dobio regionalni Centar za rešavanje građevinskih sporova
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Beogradu je otvoren regionalni Centar za rešavanje sporova u građevinarstvu, CDRC, koji će raditi po ugledu na zemlje sa razvijenom praksom u vođenju građevinskih sporova, rečeno je iz Srpskog udruženja inženjera konsultanata (ACES).

CDRC centar će raditi kao neprofitna organizacija uz podršku vrhunskih profesionalaca iz ACES-a sa bogatim iskustvom, kako u pravnoj sferi tako i na nekim od najvećih gradilišta u Evropi.

Centar je osmišljen kao vrlo agilna organizacija sa adekvatnijom strukturom troškova i četiri glavne linije usluga: arbitraža, medijacije, postupci komisije za ađudikaciju i postupci veštačenja, saopštio je ACES.

- Postoji više eminentnih i renomiranih institucija na globalnom nivou koje se bave alternativnim rešavanjem sporova, kao što su, između ostalih, međunarodni centri za arbitražu u Parizu, Njujorku, Singapuru, Londonu i Beču. Međutim, nijedna od tih institucija nije specijalizovana isključivo za pružanje usluga rešavanja sporova u oblasti građevinarstva. Iz tog razloga smo osnovali Centra za rešavanje sporova specijalizovan za oblast građevinarstva (CDRC), sa sedištem u Beogradu i koji bi u početku svoj rad usmerio prevashodno na region Balkana - rekao je potpredsednik UO Udruženja inženjera konsultanata Srbije, Nikola Matić.

Kako je rekao, uz podršku vrhunskih profesionalaca, pravnika i inženjera konsultanata biće omogućeno pružanje efikasnih, ekonomičnih i profesionalnih usluga arbitraže, medijacie i ađudikacije, kao i ekspertskih usluga specijalizovanih za sporove u oblasti građevinarstva.

CDRC okuplja, kako je navedeno, proverene profesionalce sa decenijskim radnim iskustvom u građevinarstvu i najboljim advokatskim kancelarijama, omogućava da oni zajedničkim radom pruže efikasne, obavezujuće i nepristrasne usluge za sporove u oblasti građevinarstva.

Cilj osnivača je da centar, sa sedištem u Beogradu, služi kao primarni regionalni centar za Zapadni Balkan, a ubrzo i za druge međunarodne sporove širom Evrope.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike