SAD pritiskaju Bugare i Ruse: Na udaru i „Turski tok“ i „Severni tok 2“

15.10.2020

10:40 >> 14:03

0

Vašington ne odustaje od napada na Turski tok, kao i na Gaspromove poslove na severu Evrope

SAD pritiskaju Bugare i Ruse: Na udaru i „Turski tok“ i „Severni tok 2“
Copyright Pixabax/David Mark

Severni krak gasovod “Turski tok” (znan i kao “Balkanski tok”) kroz Srbiju biće završen do kraja godine, a u istom roku trebalo bi da bude izgrađena i trasa kroz Bugarsku, koja ozbiljno kasni. Da li će uopšte biti završena, pitanje je, jer SAD su pojačale pritisak na Sofiju, koja je već jednom odustala od posla sa Rusijom (“Južni tok”).

Portal “Balkan enerdži” piše da američki političari, osim protiv gasovoda “Severni tok 2”, vode i kampanju protiv “Turskog toka”.

Bugarska treba da položi 474 kilometra cevi od granice sa Turskom do Srbije, a projekat je vredan 1,1 milijardu evra (bez PDV-a). Sada, u finišu radova, u Bugarskoj je bio pomoćnik državnog sekretara u Birou za energetske resurse Stejt departmenta SAD Fransis Fanon. On je bugarskoj ministarki energetike Temenuškoj Petkovoj rekao da SAD ostaju pri stavu da treba da se odustane od gradnje produžetka gasovoda “Turski tok” preko Bugarske i nuklearne elektrane “Belene”, prenosi “Balkan enerdži”.

Srbija sprema alternativu

Komentarišući najnovije upozorenje “Gasproma” na potencijalne rizike za stabilan tranzit ruskog gasa u Evropu preko Belorusije i Ukrajine, u svetlu tamošnjih dešavanja, Bajatović je rekao da ne očekuje nikakve probleme u snabdevanju gasom.

Naveo je, međutim, da u cilju sigurnog i redovnog snabdevanja gasom Srbija razrađuje i alternativni scenario iz pravca Baumgartena, najvećeg skladišta gasa u Evropi, do kojeg gas stiže i, takođe “Gaspromovim”, gasovodom “Severni tok 1”.

Uz to, istakao je da će i cena gasa biti slična sadašnjoj – ukoliko ne bude bitnih poremećaja na tržištu sirove nafte.

Prema Fanonovim rečima, koga citira bugarski sajt “Medijapul”, ovi projekti Bugarskoj ne obezbeđuju diversifikaciju snabdevanja gasom. Ruska oprema za nuklearku “Belene” je, po njegovom mišljenju, tehnološki zastarela i neupotrebljiva.

On, međutim, nije krio da SAD podržavaju realizaciju projekta izgradnje gasne interkonekcije Bugarska – Grčka, a naglasio je i da alternativa gradnji nuklearke “Belene” mogu biti mali modularni reaktori.

Fanon je jasno stavio do znanja da će američke sankcije protiv “Turskog toka” uticati na izgradnju produžetka ruskog gasovoda kroz Bugarsku, navodi se u tekstu.

– To što ga Vlada Bugarske zove “Balkanskim tokom” i tvrdi da je deo bugarske gasne infrastrukture, ne menja suštinu projekta – kazao je Fanon.

Pritisak i na severu Evrope

Ova Fanonova izjava dokaz je da SAD, osim protiv gasovoda “Severni tok 2”, nastavlja i kampanju protiv “Turskog toka”, odnosno protiv ruskog gasa u Evropi, zaključuje portal “Balkan enerdži” i ističe da su bugarski zvaničnici letos odgovorili na napade iz Vašingtona porukom da je “Balkanski tok” bugarski projekat i da će se izgradnja nastaviti.

Nacionalni radio Bugarske izveštava da “Gasprom” čeka da Bugarska završi “Balkanski tok”, precizirajući da će realizacija projekta, koji je trebalo da bude završen u prvom polugodištu 2020, kasniti šest meseci.

S druge strane granice, u Srbiji, radovi napreduju prema planu. Da će gasovod “Turski tok” biti spreman da do kraja godine pokriva potrebe Bugarske, Srbije, BiH i delimično Mađarske, kako se dodaje, potvrdio je nedavno i prvi čovek “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Srbija sada gas dobija samo iz jednog pravca, preko Ukrajine, a iz “Gasproma” su upozorili da bi tranzit kroz tu zemlju mogao da bude poremećen zbog smetnji koje mogu biti uzrokovane komercijalnim sporovima i ako Ukrajina ne bude mogla pravilno da održava i garantuje bezbednost svojih gasovoda, zbog tekućeg vojnog sukoba i/ili nedostatka finansijskih sredstava.

Novi blok u „Kozloduju“ Amerikancima

Koliki je pritisak Amerikanaca vidi se posredno i iz današnje izjave premijera Bojka Borisova. Bugarska je pokrenula postupak ispitivanja mogućnosti za izgradnju novog bloka u jedinoj nuklearnoj elektrani Kozloduj (NPP) u zemlji, čija izgradnja bi se poverila Amerikancima.

“Projekat će biti realizovan korišćenjem savremene tehnologije, sa američkim reaktorom i gorivom. Na ovaj način postići ćemo stoprocentnu diverzifikaciju”, poručio je Borisov u zasebnoj izjavi objavljenoj u utorak na društvenim mrežama.

Nuklearka Kozloduj radi sa dva reaktora ruske proizvodnje, kapaciteta od po 1.000 MW. Bugarska je pre pristupanja EU 2007. godine, morala da zatvori četiri starija bloka u toj atomskoj centrali snage od po 440 MW, kao odgovor Sofije na zabrinutost Evropske komisije u pogledu nuklearne bezbednosti, podseća “Seenews”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike