U Rumuniji zgrade niču kao posle kiše: Komšije imaju najveći rast građevinarstva u EU

20.10.2020

11:48 >> 09:51

0

Samo tri zemlje Evropske unije imale su u avgustu godišnji rast u sektoru građevinarstva

U Rumuniji zgrade niču kao posle kiše: Komšije imaju najveći rast građevinarstva u EU
Copyright Ilustracija/Pixabay/Dimitris Vetsikas

Rumunija je u avgustu ove godine zabeležila povećanje obima građevinskih radova za 12,4 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, pokazuju podaci Eurostata.

Ovo je najveće povećanje obima građevinskih radova u EU, prenosi Ađerpres, koja ima prosek rasta od 1,5 odsto a u Evrozoni i pad nešto manji od jednog procenta.

Evrostat navodi da su jedine članice EU u kojima je zabeležen porast obima građevinskih radova u avgustu ove godine u poređenju sa avgustom prošle godine, pored Rumunije, Slovačka (za 4,8 odsto) i Finska (za 2,2 odsto).

U avgustu 2020. godine obim građevinskih radova porastao je za 2,6 odsto u evrozoni i za 2,4 odsto u EU, u poređenju s prethodnim mesecom. Rumunija se i u tom pogledu nalazi među zemljama koje su zabeležile najveći porast (za 0,9 odsto), zajedno sa Francuskom (4,9 odsto), Slovenijom (2,4 odsto), Mađarskom (1,9 odsto) i Portugalijom (1,8 odsto).

Prema podacima koje je prethodno objavio Nacionalni institut za statistiku, u Rumuniji je u avgustu 2020. godine obim građevinskih radova uvećan za 0,9 odsto u poređenju sa prethodnim mesecom, a u poređenju sa istim mesecom prošle godine za 13,2 odsto.

S ove strane Đerdapa, u Srbiji je u avgustu mesecu 2020. izdato 2.041 građevinska dozvola, što je za 4,4 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, saopštio je nedavno Republički zavod za statistiku.

Od ukupnog broja dozvola izdatih u avgustu, 84 odsto dozvola odnosi se na zgrade, od čega je stambenih 75 odsto.

Ali, istovremeno je u Srbiji zabeleženo u septembru 16.000 više gradilišta nego u istom periodu prošle godine, a predračunska vrednost radova je sa prošlogodišnjih 56 milijardi dinara porasla na 96 milijardi dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike