Subvencije za poslodavce, nadoknada za rad i akreditacije: U pripremi izmena Zakona o dualnom obrazovanju

09.08.2022

09:49

0

Autor: 24sedam

Prihvaćena inicijativa Unije poslodavaca Srbije

Subvencije za poslodavce, nadoknada za rad i akreditacije: U pripremi izmena Zakona o dualnom obrazovanju
profimedia - Copyright Profimedia

Prvim sastankom radne grupe počeo je rad na izmenama Zakona o dualnom obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, što je bila inicijativa Unije poslodavaca Srbije.

- Trogodišnja primena Zakona o dualnom obrazovanju pokazala je da postoji prostor za unapređenje postojećih rešenja - navodi se u Polaznim osnovama za izmenu ovog zakona, kako se ističe u saopštenju Unije poslodavaca.

Kao primer odredbi koje se mogu poboljšati, dodaje se, su one koje regulišu odnos časova učenja kroz rad i časova nastave u školi, zatim akreditaciju poslodavca za dualno obrazovanje, plaćanje naknade za učenje kroz rad i druge.

- Unija poslodavaca Srbije već duže vreme ukazuje na potrebu da se temeljno reformiše obrazovni sistem u našoj zemlji. Praksa pokazuje da obrazovni profili koje formira naše školstvo, kao i znanje sa kojim đaci izlaze iz obrazovnih ustanova, u najvećoj meri ne odgovaraju potrebama koje ima privreda. Zato smo pokrenuli i formalnu inicijativu za izmene zakona i obrazovne prakse - naglašava se u saopštenju.

Unija dodaje da je nekoliko njenih predloga našlo mesto u osnovama za izmenu zakona.

- To su, na primer, predlozi da se uspostavi gradacija u novčanoj nadoknadi za rad, da se uvedu subvencije za poslodavce koji učestvuju u dualnom obrazovanju, kao i da se olakša proces akreditacije privrednih subjekata za dualno obrazovanje - ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike