Promenio nam je svet a nije Stiv Džobs: Umro Li Kun-hi, prvi čovek Samsunga

25.10.2020

09:23 >> 10:12

0

Prvi čovek južnokorejskog giganta preminuo je u 78. godini

Promenio nam je svet a nije Stiv Džobs: Umro Li Kun-hi, prvi čovek Samsunga
Copyright PixabayPexels

Li je zaslužan za transformaciju malog preduzeća, koje je osnovao njegov otac, u današnji Samsung, globalni ekonomskog div koji posluje u oblastima od proizvodnje elektronike, preko osiguranja, do transporta.

Zbog svoje veličine i značaja Samsung je zaslužio naziv u šali da je matična Južna Koreja zapravo „Republika Samsung“. Ali ne samo zbog svog značaja već i moći, koja je povremeno toliko zloupotrebljavana da je i sam Li završio na optuženičkoj klupi zbog korupcije.

Osuđen je na pet godina zatvora, ali je kazna suspendovana od strane suda.

Od lokalne firme do globalnog giganta: Li Kun-hi, Tanjug/P Photo/Schalk van Zuydam

Li se uključio u porodični biznis 1968. godine, preuzeo kompaniju 1987. godine nakon smrti svoga oca i transformisao je – od kompanije koja proizvodi jeftine, nekvalitetne proizvode u svetski poznatog proizvođača kvalitetne elektronike.

Prvi čovek Samsunga ostaće upamćen po rečenici koju je 1993. godine uputio svojim zaposlenima: “Promenimo sve, osim naših žena i dece”.

Samsung je zatim uništio 150.000 komada mobilnih telefona da bi krenuo u novu, modernu i dinamičnu fazu globalne tržišne ekspanzije i korporativnog razvoja.

Pod vodstvom Lija, Samsung se proširio i postao lider u inovacijama na brojnim poljima elektronike, od poluprovodnika, memorijskih čipova, displeja… Sve te komponente danas su kičma modernih digitalnih servisa, iako u dobrom delu sveta, pa i u Srbiji, Samsung prepoznaju po mobilnim telefonima (serija „galaxy“) i, recimo, kompjuterskim SSD diskovima.

Samo Samsung elektroniks, tek deo razgranante mreže kompanija u okviru koncerna, danas vredi 403 biliona dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike