U Srbiji izumljen uređaj protiv ambrozije, serijska proizvodnja krajem godine

01.07.2022

10:22

0

Serijska proizvodnja uređaja koji na ekološki način rešava problem širenja jednog od najinvazivnijih alergena na svetu - ambrozije, do kraja godine počeće u našoj zemlji

U Srbiji izumljen uređaj protiv ambrozije, serijska proizvodnja krajem godine
Kikinda ambrozija - Copyright Opština Kikinda

Zahvaljujući patentu srpskog elektroinženjera Miloša Stankovića, u Srbiji bi značajno mogle dqa se smanje količine opasnog korova ambrozije. "Ambrozer" je rešenje za globalno uništavanje korova u korenu putem radio-frekvencije i struje, bez hemijskih jedinjenja i pesticida - ekološkim putem, kaže njegov tvorac.

Još je čuveni Nikola Tesla pokušavao da napravi električni uređaj za uništavanje korova, a od tada do danas, brojne regulative su se menjale, pa je bilo neophodno ispuniti visoke standarde bezbednosti koji postoje u EU i svetu.

Elektroinženjer, inovator, preduzetnik i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja Stanković je u tome uspeo i zatim osnovao startap kompaniju „EWD Tehnolodži“ (Electric weed destroyer), objavila je PKS.

Stanković, dobitnik više od 100 međunarodnih nagrada i priznanja i član brojnih akademija nauka širom sveta je ranije za jedan časopis objasnio zašto se odlučio da osmisli uređaj za uništavanje korova.

- Moj brat od malih nogu ima problem sa ambrozijom. Hteo sam da pomognem njemu i svim ljudima koji pate zbog ambrozije i tako sam krenuo sa razvojem uređaja pre desetak godina – kaže izumitelj.

Stanković je tada uspostavio saradnju sa švedskim Univerzitetom za poljoprivredu, a uređaj je do danas testirao na 180 vrsta korova.

Priznat svetski naučnik

Srpski naučnik, Miloš Stanković, rukovodilac je Inovacionog centra u Kragujevcu pri Univerzitetu, počasni doktor nauka na državnom Univerzitetu u Ruskoj Federaciji, tehničkih nauka na Evropskom Univerzitetu u Nemačkoj, ekoloških nauka na međunarodnom Univerzitetu u Njujorku. Dobitnik je Svetosavske nagrade za postignute rezultate u naučno - istraživačkom radu, Nagrade Grada Beograda za pronalazaštvo, nosilac Ordena Aleksandar Nevski Ruske akademije nauka, WIPO zlatne medalje za najbolji patent Svetske organizacije za intelektualnu svojinu iz Ženeve...

Pored Švedske i Srbije gde je uređaj isproban, korov je uništavan u Sloveniji, Nemačkoj i Ruskoj Federaciji.

Stanković je podneo prijave (PCT) za patent u 148 zemalja dokazujući da njegov proizvod ne postoji nigde na svetu i ima industrijsku primenu.

Serijska proizvodnja trebalo bi da počne u Srbiji krajem godina.

- Plan je da uređaj dalje distribuiramo u velike lance koji prodaju baštensku opremu, poput „Jysk-a“,“Wobyhaus-a“, „Uradi-sam“…, sistemom B2B prodaje - kaže Stanković.

"Ambrozer" radi tako što se regulacijom frekvencije uništava korov ili određeni deo biljke. U zavisnosti od vrste korova, zavisi frekvencija koja se upotrebljava da bi se eliminisao korov. Prilikom fizičkog kontakta elektroda uređaja sa korovom koji se tretira, nastaju biohemijski i biofizički procesi u biljci, ona u istom trenutku vene i ne raste više tokom sezone.

Uređaj se može podesiti da uništava grupno ili selektivno korov, a ne uništava korisne biljke niti mikroorganizme. Može se postaviti na traktor, kamion, kosilicu ili ručni uređaj za domaćinstva i u gradskim parkovima.

U Srbiji ima 600.000 poljoprivrednih gazdinstava, istakao je Stanković i objasnio da "ambrozer" može da pomogne organskim proizvođačima, kao i opštinama i gradovima, kojih ima 175 u našoj zemlji, a u kojima bi komunalna preduzeća mogla da koriste njegov uređaj za suzbijanje ambrozije na svojim površinama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike