24SEDAM KIKINDA Košenje ambrozije do sredine septembra, na više od 30 lokacija

11.08.2021

17:16

0

Autor: 24sedam

Kako je potvrdila Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, mehaničko uništavanje ambrozije realizovaće se i na većem broju lokacija

24SEDAM KIKINDA Košenje ambrozije do sredine septembra, na više od 30 lokacija
Kikinda ambrozija - Copyright Opština Kikinda

Na području grada Kikinde dosad je detektovano više od 30 lokacija na kojima će se ambrozija sistematski uništiti mehaničkim putem. Košenje će se odvijati tokom ovog i do polovine narednog meseca.

Kako je potvrdila Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, mehaničko uništavanje ambrozije realizovaće se i na većem broju lokacija:

- Ove lokacije sve više uvršavamo u program redovnog uređenja i održavanja javnih zelenih površina. Mi ove godine redovno održavamo oko 500.000 kvadratnih metara. Pored kosidbe oko porodičnih kuća i okućnica, obavezno je uništavanje najraspostranjenije alergene korovske biljke na poljoprivrednom zemljištu i neobradivim parcelama, javnim zelenim površinama, ali i kraj puteva, kanala, pruga… To znači da su svi u obavezi da uništavaju ambroziju- naznačila je Krnić. Ovog leta je košenje ambrozije počelo još tokom jula:

- Stanje aeropolena u vazduhu, ali i drugih korovskih biljaka, osetljive osobe mogu svakodnevno da prate na sajtu Kikindaonline, ali na zvaničnoj stranici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine- rekla je Krnić i pozvala i meštane okolnih sela da u ovom periodu uništavaju ambroziju.

Polen ambrozije izaziva respiratorne smetnje u vidu suznih očiju, nesnosnih bolova u grlu, kašlja i sekreta koji curi iz nosa. U težim slučajevima ambrozija može da izazove astmu i gušenje.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta opštine Kikinda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike