Zaražena belgijska čokolada: Najveća svetska fabrika stala, pronađena salmonela

01.07.2022

07:52

0

Autor: 24sedam

Najveći svetski proizvođač, „Beri Kalebo“ zaustavio je fabriku u Belgiji zbog pojave bakterije salmonele u amulgatoru lecitinu

Zaražena belgijska čokolada: Najveća svetska fabrika stala, pronađena salmonela
Copyright Pixabay

Najveća fabrika čokolade na svetu, u Vizeu u Belgiji, stala je jer je u proizvodu utvrđena bakterija salmonela. Vlasnik fabrike, belgijsko-francuski gigant sa sedištem u Švajcarskoj „Beri Kalebo“ obavestio je belgijske vlasti da da povlače svu čokoladu koju su proizveli od 25. juna ove godine zbog sumnje u kontaminaciju, prenosi CBS.

„Beri Kalebo“ pravi 2,2 miliona tona čokolade godišnje u 30 zemalja i distribuira ih velikim kompanijama kao što su „Nestle, „Modelez“, „Herši“ i „Unilever“.

Portparol kompanije rekao je agenciji AFP da je zaustavljena proizvodnja u fabrici koja proizvodi tečnu čokoladu u veleprodajnim serijama za 73 klijenta.

- Proizvodnja čokolade u Vizeu ostaje obustavljena do daljeg. O tome smo obavestili belgijsku agenciju za sigurnost hrane AFSCA-u - rekao je on.

Salmonela je u čokoladi pronađena u ponedeljak a kao izvor kontaminacije utvrđen je u lecitinu, emulgatoru u proizvodnji čokolade.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike