Jeftinije „halo“: Bez rominga na Zapadnom Balkanu

26.10.2020

13:35 >> 14:37

0

U regionu Zapadnog Balkana potpuno će biti ukinut roming 1. jula 2021. godine, ali se na tome neće stati, rečeno na konferenciji u Tirani

Jeftinije „halo“: Bez rominga na Zapadnom Balkanu
Copyright Profimedia

Generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju Majlinda Bregu je na otvaranju onlajn trećeg Digitalnog samita Zapadnog Balkana rekla da je sporazumom iz Beograda, kojim je postignut dogovor o  ukidanju rominga u mobilnoj telefoniji na Balkanu, napravljen veliki iskorak, ali da se na tome neće stati.

Rekla je da države Zapadnog Balkana sada plaćaju između 83 i 96 odsto manje cene rominga nego pre nekoliko godina.

– Verujte da to nije bilo lako postići. To je, međutim, važan znak regionalne saradnje i ekonomske integracije. Treći korak, koji će biti narpavljen u srednjem roku, jeste smanjivanje rominga između Zapadnog Balkana i EU. Pripreme za to su već pokrenute i aktivnosti će biti predstavljene za vreme narednog digitalnog samita – rekla je Majlinda Bregu.

Generlana sekretarka kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja ZB i da će i na Samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Cilj je da se stvore nove mogućnosti za rast kompanija i otvaranje novih radnih mesta.

Majlinda Bregu navodi da se region ZB suočava sa novim izazovima usled pandemije kovida 19 i da je zato digitalna agenda jedna od glavnih za razvoj u novim uslovima.

Naglasila je da je padnemija dramtičnmo promenila svet koji znamo i ubrzala digitalnu transformaciju društva i da zato u fokusu treba da budu pametne politike za digitalnu revoluciju.

Približavanje privatnom sektoru

Uprkos krizi izazvanoj širenjem virusa korona, s kojom se region, ali i celi svet suočava, na trećem Digitalnom samitu ZB razmatraće se mogućnosti uspostavljanja partnerstava sa privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Generlana sekretarka dodaje da će samit okupiti visoke zvaničnike vlada iz regiona, Evropske komisije, poslovne zajednice i druge partnere.

Ovogodišnji samit, čiji je domaćin vlada Albanije, održava se  putem interneta, a u okviru njega je planiran i završni  ministarski sastanak 2. novembra u Tirani.

Nakon Skoplja, koje je bilo domaćin prvog Digitalnog samita ZB 2018. godine i Beograda naredne godine, kada je šest ekonomija regiona potpisalo Regionalni sporazum o smanjenju cena rominga, samit u Tirani će istaći postignuća Digitalne agende za Zapadni Balkan.

Digitalni samit ZB deo je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike