Trgovina nekretninama se vraća u normalu: RGZ vraća pristup podacima, biće još „štucanja“

20.06.2022

12:55

0

Državni organi i notari od danas imaju pristup podacima Republičkog geodetskog zavoda, napadnutog hakerskim udarom

Trgovina nekretninama se vraća u normalu: RGZ vraća pristup podacima, biće još „štucanja“
Ilustracija - Copyright Foto:Pixabay/ Gerd Altmann

Ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave, sudovima i javnim beležnicima od danas je omogućen pristup podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), što će omogućiti normalno funkcionisanje tržišta nepokretnosti, rečeno je Tanjugu u RGZ-u.

U toku je postepeno i kontrolisano podizanje čitavog informacionog sistema RGZ-a do njegovor punog kapaciteta, i tokom ove nedlje biće obavljano usaglašavanje komunikacionih protokola i bezbednostih politika.

Objašnjeno je da će zbog tih postupaka dolaziti do planskih isključivanja određenih delova sistema, pa zvanični sajt RGZ-a u određenim periodima neće biti dostupan korisnicima.

RGZ je pod sajber napadima od 12. juna, zbog čega je ceo sistem bio zaključan dok nadležne službe nisu proverile štetu i učinile podastke bezbednim ubuduće.

Zbog zatvaranja informacionog sistema Republičkog geodetskog zavoda za korisnike, nakon hakerskog napada, onemogućen je i rad Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola u Agenciji za privredne registre, saopštio je danas APR. To bi takođe trebalo sada da se vraća u normalu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike