Puna primena elektronskih faktura od januara 2022. godine

31.10.2020

08:35

0

Usvajanje zakona o elektronskom fakturisanju se očekuje najkasnije tokom prvog kvartala 2021. godine

Puna primena elektronskih faktura od januara 2022. godine
Copyright Pixabay/Free-Photos

Elektronske fakture još su jedan korak ka digitalizaciji poslovanja koji će firmama olakšati svakodnevni rad, a u Ministarstvu finansija navode da će njihova puna primena početi od 1. janauara 2022. godine.

Izrada zakona o elektronskom fakturisanju je u toku, sagledavajući najbolju praksu u Evropskoj uniji, kao i relevantne direktive i strandarde, kažu za Tanjug u Ministarstvu. Usvajanje tog zakona se, kako navode, očekuje najkasnije tokom prvog kvartala 2021. godine.

Kako objašnjavaju, uvođenje elektronskih faktura u Srbiji značiće korak napred ka digitalizaciji društva i usklađivanje s poslednjim trendovima u razvoju poslovanja kako u Evropi, tako i u celom svetu.

Navode da sistem podrazumeva razmenu elektronskih faktura kroz jedinstvenu platformu, čime će se znatno unaprediti digitalizacija poslovanja, poboljšanje likvidnosti privrede, ubrzanje poslovnih tokova, izveštavanje, kao i ekološki benefiti kao što su smanjena upotreba papira, tonera i slično.

Namera je, dodaju, da ovaj vid digitalizacije bude dominantan oblik fakturisanja.

Papir konačno odlazi u istoriju; Pixabay/F1Digitals

Poreski savetnik Milan Trbojević kaže da će elektronske fakture uneti poprilično velike promene na nivou cele privrede, jer će papirne fakture otići u istoriju. On je naveo da bi papir trebalo potpuno da izađe iz upotrebe, a on je upravo najviše korišćen pri kreiranju faktura.

Pročitajte još: Pandemija ubrzala digitalnu transformaciju kompanija

Pročitajte još: NALED: Uvesti podsticaje za legalizaciju i besplatan upis u katastar

– Sačekaćemo zakon da bismo videli kakva će biti forma i kako će se odvijati razmena elektronskih faktura – rekao je Trbojević za Tanjug.

On je istakao da će svakako postojati prelazni period za uvođenje elektronskih faktura, te da već danas privredni subjekti koji posluju s velikim sistemima primenjuju sistem elektronskih faktura.

Trbojević kaže da su elektronske fakture značajna promena koja bi trebalo da doprinese bržoj i jeftinijoj razmeni faktura i bržoj komunikaciji korišćenjem savremenih tehnologija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike