Prvi solarni automobil u Srbiji na "BG kar šouu“: Da nema noći, nikada ne bi stao! (FOTO/VIDEO)

13.05.2022

18:50

0

"Emilija 4ST“, kako je nazvan, napravljena je u Italiji specijalno za trku solarnih automobila, priča nam njen dizajner Marko Luković

Prvi solarni automobil u Srbiji na "BG kar šouu“: Da nema noći, nikada ne bi stao! (FOTO/VIDEO)
solar - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Beograd i Srbija imaju po prvi put priliku da vide jedan solarni automobil, tako je prof. dr Marko Luković, dizajner vozila, započeo priču o "emiliji 4ST" za 24sedam.

Ovaj solarni četvorotočkaš svakako je bio atrakcija prvog dana Sajma automobila "Eko BG kar šou“. Mali "italijan“ nastao je u Bolonji još pre šest godina, kao deo doktorskog rada Marka Lukovića, a bio je namenjen za trku koja se održavala u Americi 2018, na kojoj je, inače, debitovao, ali i pobedio.

24sedam/S.G.
 

- Otišao sam u Italiju 2016. i šest meseci radio na dizajnu modela sa kolegama u Bolonji i inženjerima i projektantima iz "Ferarija", "Lamborginija" i ostalih velikih auto-proizvođača koji su nam pomagali. Automobil je imao premijeru u Muzeju automobila u "Ferariju" u junu 2018. godine, a evo, nekoliko godina kasnije stigao je i u Srbiju – ističe Luković, inače profesor na Akademiji za primenjeni dizajn.

Ovaj solarni automobil, nazvan "emilija 4ST", namenski je napravljen za vožnju po svim gradskim ulicama i putevima sveta, a može da preveze četiri putnika.

- U Italiji se već vozi kao prototip na solarni pogon. Ovo je sigurno na neki način početak budućih solarnih automobila za masovnu proizvodnju – kaže nam Luković.

Kako objašnjava, ovo je u principu električni automobil.

- Na svom krovu ima niz solarnih panela, ploča, koje upijaju sunčevu energiju i konvertuju je u električnu i skladište u baterije automobila koje ga pokreću. Karakteristično je to da je veoma lagan, jer bez baterije teži 250 kilograma, a sa baterijom 330 kg – napominje Luković.

Ovaj solarni automobil može da pređe velike distance sa samo jednim punjenjem.

- Ako računamo prosečnu brzinu od 50 do 60 kilometara na sat, auto može da pređe oko 750 kilometara. Kada bismo imali konstantno sunce, dakle bez noći, on bi mogao da ide neprekidno – kaže Luković, i dodaje da je cena ovakvog solarnog automobila i do nekoliko stotina hiljada evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike