Ministar „izgubio opkladu“: Momirović obišao putare na autoputu do Požege

02.11.2020

13:38 >> 09:21

0

Novi ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prvi put je danas bio na terenu, u poseti gradilištu deonice autoputa Miloš Ve

Ministar „izgubio opkladu“: Momirović obišao putare na autoputu do Požege
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Na gradilištu autoputa u dužini od 31 kilometar od Preljine do Požege, novi ministar je dobio potvrdu od izvođača da će ta deonica biti gotova do kraja 2021.

Momirović je nakon sastanka sa predstavnicima kineske kompanije „CCCC“ i obilaska radova na tunelu Laz, koji će biti jedan od najvećih tunela u Srbiji od skoro tri kilometra dužine, rekao da ranije gotovo svakodnevno prolazio tom rutom i „bio spreman da se opkladi da tuda nikada neće proći autoput“.

Simultano na obe cevi

Iskop Tunela Laz je počeo 21. februara ove godine i do sada je u levoj cevi urađeno 286 metara, a u desnoj 341 metar.

Sa iskopom tunela Munjino brdo, koji će takođe biti jedan od najvećih tunela, počelo se 25. maja ove godine i do sada  je urađeno 141 metar u levoj cevi, a u desnoj 48 metara. Svakodnevno je na radovima u ta dva tunela angažovano je između  200 i 300 radnika. Takođe, već se izvode prvi radovi na trasi i mostovima, kao i na tunelu Trbušani.

– Da mi je neko pričao pre desetak godina da će taj autoput postojati i da ćemo stajati ovde, rekao bih da je to nemoguće, opkladio bih se da se to neće desiti. Rredsednik Vučić se uključio i mi smo danas u završnoj fazi ove deonice”, naveo je ministar građevinarstva.

Izrazio je zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova na deonici Preljina – Požega, gde se trenutno izvode radovi na tunelima Laz i Munjino Brdo, a započeti su radovi na trasi i mostovima.

Ističe da je izvođač pokazao ozbiljnost i kvalitet, na čemu je zahvalio kineskoj kompaniji, kao i investitoru „Putevima Srbije“.

Pročitajte još:

Srbija spremna da ulaže u Crnu Goru, nema otkupa „kineskog“ duga

Ciljevi druge vlade Ane Brnabić: Pametno uložiti 14 milijardi evra i plata će biti 900 evra

Momirović je sa predstavnicima CCCC razgovarao o aktuelnim pitanjima na projektu, kao što su eksproprijacija zemljišta, izdavanje građevinskih dozvola, ali i poštovanje mera protiv širenja kovida 19.

Potvrdio je da do kraja 2021. godine treba da bude završena cela deonica od Preljine do Požege i istakao da će posebno biti važno što će biti u funkciji deo od Preljine do Pakovraće, koji će značajno rasteretiti saobraćaj u Čačku, pošto svi koji idu ka Crnoj Gori i BiH više neće morati da prolaze kroz grad.

Ministar je apelovao je na izvođače, ali i sve druge, da poštuju mere protiv širenja korona virusa, ukazujući da taj virus ne ugrožava samo naše živote, već i ekonomiju i preti da se vratimo unazad i anulira sve što je do sada postignuto.

“To ne smemo da dozvolimo”, poručio je ministar Momirović.

Predsednik Vučić je ranije najavio da će posle završetka deonice autoputa od Preljine do Požege, građani od Užica do Beograda putovati oko sat i 45 minuta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike