„Er Srbiji“ prija Njujork, „Rajaner“ korona odvezla u minus

02.11.2020

14:01 >> 15:54

0

Er Srbija u godini korone prva po popunjenosti letova do Njujorka, a Rajaner beleži prvi gubitak u tri decenije

„Er Srbiji“ prija Njujork, „Rajaner“ korona odvezla u minus
Copyright Printscreen/YouTube/ Delta India Delta

Srpsko-emiratska kompanija „Er Srbija“ je sa rezultatom od 67 odsto nalazi na prvom mestu po popunjenosti kapaciteta za prevoz putnika na letovima do Njujorka, podaci su Međunarodnog aerodroma „Džon F. Kenedi“ u Njujorku za septembar 2020. godine.

„Er Srbija“ saopštava da na Terminalu 4 najprometnijeg njujorškog aerodroma, poznatog i kao “Kapija Amerike” jer predstavlja glavni ulaz u zemlju za internacionalne posetioce, srpski nacionalni avio-prevoznik deli prvo mesto sa holandskom avio-kompanijom KLM.

Kako je saopštila „Er Srbija“, na drugom mestu po popunjenosti kapaciteta za prevoz putnika nalaze se kompanije „Etihad“ i „Edžipt er“, a na trećem mestu „Azijana“.

U „Er Srbiji“ navode da su veoma zadovoljni ostvarenim rezultatima, koji su dobar pokazatelj da, uprkos pandemiji koronavirusa, linija za Njujork dobro funkcioniše i predstavlja jednu od najjačih linija „Er Srbije“.

“Sjedinjene Američke Države su veliko i važno tržište koje je, zahvaljujući nama kao jedinoj avio-kompaniji u regionu sa redovnom direktnom linijom preko Atlantika, dostupno Srbiji i celoj jugoistočnoj Evropi”, navodi se u saopštenju.

„Er Srbija“ do Njujorka trenutno leti dva puta nedeljno, četvrtkom i subotom.

U planu je da se u periodu od 14. decembra do 4. januara obavlja dodatni let ponedeljkom, dok će se dodatni letovi petkom obaviti 18. decembra i 1. januara 2021. godine.

Od ponovnog uspostavljanja vazdušne veze sa Sjedinjenim Američkim Državama 6. juna do 28. oktobra, „Er Srbija“ je obavila 71 let za Njujork i prevezla 26.121 putnika.

Letove na liniji Beograd – Njujork obavljaju se najvećim avionom u floti Er Srbije, „erbasom A330“, nazvanom po legendarnom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli.

„Rajaneru“ se smrklo

I dok srpsko-emiratska kompanija slavi, irski niskotarifni prevopznik „Rajaner“ zabeležio je prvi gubitak u ključnom letnjem periodu u poslednjih 30 godina zbog korona virusa.

„Rajaner“ je za šest meseci, zaključno sa septembrom, zabeležio gubitak od 197 miliona evra (230 miliona dolara), jer su ograničenja putovanja zbog kovida-19 oborila vazdušni saobraćaj za 80 procenata, a glavni izvršni direktor Majkl O`Liri je izjavio da je u drugoj polovini fiskalne godine verovatan i veći gubitak.

Ovo je prvi gubitak „Rajanera“ u letnjoj sezoni od 1990. godine, koji je utoliko veći ako se ima u vidu činjenica da je u prvoj polovini prošle godine ostvario profit od 1,15 milijardi evra, prenosi Rojters.

Pročitajte još:

Ne isplati se biti “zelen” u Srbiji: Firme opterećene taksama, a sredina i dalje zagađena

Dragoljub Rajić za 24sedam: Veliki izazovi za srpsku privredu, država da redukuje poreze i smanji parafiskalne namete

Ipak, pad profitabilnosti je manji od gubitka koji su prognozirali analitičari kompanije u iznosu od 244 miliona evra.

Pored toga, bilans gotovine porastao je u trećem kvartalu na 4,5 milijardi evra sa 3,9 milijardi evra u prethodnom tromesečju.

O`Liri je naveo da ne predviđa da će avio-kompanija morati da prikuplja dodatna sredstva.

Snažniji bilans stanja od očekivanog podigao je danas raspoloženje investitora na berzi, kada je O`Liri rekao da nikada nije bilo uzbudljivijih prilika za rast od onih koje će  verovatno proisteći iz pandemije.

Akcije „Rajanera“ su porasle za 6,0 odsto na prepodnevnom trgovanju u Londonu, dok su akcije „Internešenal erlajns grupe“ (IAG), vlasnika „Izidžeta“ i „Britiš ervejza“, stagnirale nakon najave novih mera zatvaranja zbog pandemije u Engleskoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike