Italijani ne odustaju od Srbije: 600 kompanija, 50.000 radnika, a dolaze i nove

03.11.2020

10:03 >> 11:19

0

Istraživanje Komore italijansko-srpskih privrednika pokazuje rast italijanskih investicija u Srbiji

Italijani ne odustaju od Srbije: 600 kompanija, 50.000 radnika, a dolaze i nove
Copyright Profimedia

U Srbiji posluje 588 italijanskih kompanija koje zapošljavaju više od 50.000 ljudi, i većina njih nastavlja da ulaže i otvara nova radna mesta, a neprestano dolaze i novi investitori, navodi se u studiji Komore italijansko-srpskih privrednika i Ambasade Italije u Srbiji.

Studija će biti predstavljena danas u Beogradu, prilikom razgovora ministra spoljnih poslova Italije Ivana Skalfarota sa italijanskim privrednicima u Srbiji.

Istraživanje je pokazalo da je u Srbiji registrovano više od 1.600 kompanija u vlasništvu italijanskih akcionara, od kojih 588 ima redovno poslovanje, tako da je Italija na vodećoj poziciji po prisustvu privrednika i obimu investicija.

Pročitajte još:

“Dobili su ponude osiguranja”: Ministarka ne najavljuje pare za turističke agencije

Stari zanati su moderni i traženi, samo da još dobijemo zanatlije

Italijanske kompanije prisutne su u mnogobrojnim sektorima, počev od poljoprivredno-prehrambenog, preko automobilskog, tekstilnog sektora i proizvodnje odeće, informacionih tehnologija, izrade industrijskih proizvoda, usluga u oblasti konsaltinga i ugostiteljstva, do bankarskog i osiguravajućeg sektora, gde Italija zauzima vodeću poziciju u Srbiji kroz prisustvo kompanija kao što su “Inteza”, “Unikredit”, “Unipol-DDOR” i “Đenerali”, ističe se u saopštenju.

Od Subotice do Vranja

Dodaje se da te kompanije posluju u čitavoj Srbiji, od Subotice do Vranja, sa nekoliko klastera u pojedinim opštinama, kao i u Beogradu i većim urbanim centrima.

Ambasador Italije Karlo Lo Kašo istakao je da italijanske kompanije u Srbiji svojim investicijama i poslovanjem doprinose u najznačajnijoj meri razvoju odnosa Srbije i Italije.

Rekao je da podaci u studiji ne ukazuju samo na značajne brojeve koji karakterišu prisustvo italijanskog preduzetništva u Srbiji, već i na sposobnost italijanskih kompanija da utiču na ekonomski razvoj Italije i Srbije.

– Ova studija potvrđuje lidersku poziciju Italije po pitanju stranih investicija u Srbiji i sjajno partnerstvo sa Srbijom, zemljom koja nas prihvata – rekao je predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika i predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Đorđo Markeđani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike