Ostvaren sjajan dogovor: U Tursku uskoro samo sa ličnom kartom!

08.04.2022

12:19

0

Očekuje se i uvođenje direktnog leta do Ankare

Ostvaren sjajan dogovor: U Tursku uskoro samo sa ličnom kartom!
turska licna karta srbije - Copyright Pixabay

Ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić i turski ambasador Hami Askoj otvorili su danas u Beogradu međunarodnu konferenciju "Uzakrota Balkan Samit" i tom prilikom najavili da će do kraja godine državljani Srbije u Tursku putovati samo sa ličnom kartom.


Matić je ocenila da je jedna od boljih stvari - vest koju je doneo ambasador Turske, a odnosi se na to da će uskoro ulazak u Tursku i Srbiju biti moguć samo uz ličnu kartu.

- To je proizvod zajedničke incijative koja će biti realizovana sporazumom između Ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje - rekla je ona.

Prema njenim rečima, rast turizma u Srbiji je očigledan i trend je perspektivan i u narednom periodu.

- Analize nam govore da će se većina putovanja kretati u regionu i da su primarne destinacije - autodestinacije - rekla je Matić na Samitu koji će, kako je rekla odrediti pravce u kojima će se kretati letnja sezona.

Nadamo se izuzetno uspešnoj sezoni i da će 2022. biti godina prosperiteta, navela je ona i podsetila da je Srbija i na Ekspo u Dubaiju sa uspehom pomerila granice.

Podsetila da na dobre bilateralne odnose Srbije i Turske i to da je pre pandemije beležen značajan porast broja turista iz Turske.

- Cilj je da se vratimo na nivo pre kovida i verujemo da ćemo uspeti. Danas će na Samitu biti reči kako da se prevaziđu problemi nastali tokom kovida, kako da turistička industrija ne dođe više nikada u takvu situaciju u koju je dovela pandemija, šta su najbjolnije tačke poput problema vezanih za aviosabroaćaj, da se vide pravci razvoja ... - rekla je ministarka.

Matić je naglasila da je za Srbiju velika privilegija da bude deo ovog skupa, da na najvišem nivou razmeni iskustva i promoviše turističke potencijale grada i zemlje, ali i da jača dobre tradiconalne ekonomske i pijateljske veze sa Truskom.
Pixabay
 

Zahvalia je predstavnicima Malezije, turistički prve destinacije u Aziji, koji su imali značajnu ulogu na skupu, na svemu što su ponudili na 43. sajmu turizma u Beogradu.

Ambasador Turske Hami Aksoj izrazio je zadovoljstvo vezama dveju zemalja, te porastom broja turista iz Srbije.

- Ove godine očekujemo 300.000 turista iz Srbije. Srednjoročni cilj koji želimo da dostignemo je da nas poseti pola miliona turista iz Srbije, a dugoročni milion - rekao je ambasador Aksoj.

Prema njegovim rečima, tome će doprineti i povećani boj letova iz Beograda, Niša i Kraljeva, ne samo do Instambula već i do Ankare, što građanima Srbije približava u potpunosti još jednu bajkovitu destinaciju - Kapadokiju.

Unsplash
 

- Turska nisu samo plaže i pesak, Turska je i istorija - rekao je ambasodor.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, podsetio je da je u razgovorima sa kolegama iz Turske, koja je, kako je dodao, ponovo prva destinacija, iskazana želja da se realizuje 300.000 noćenja u Beogradu.

Na Samitu, koji se treći put održava u Beogradu, prisutno je, kako je dodao, više od 300 gostiju, a tu su predstavnici najuglednijih turističkih organizacija i turoperatora iz regiona.

Stručnjaci i profesionalci iz regiona i sveta danas su u Beogradu razgovaraju o trenutnim prilikama u turizmu na globalnom planu, sa posebnim fokusom na Evropu i Balkan, o strategijama u oblasti poslovnog turizma, budućnosti hotelske i avio industrije, masovnog turizma i grupnih putovanja, a biće reči i o inovativnim trendovima u sferi digitalnog marketinga i promenama u targetiranju turista danas.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike