Čadež: Biće dovoljno hrane za zemlje Otvorenog Balkana, nema straha od nestašica

29.03.2022

14:03

0

Prvi čovek PKS je sa potpredsednikom Privredne komore Severne Makedonije Zoranom Jovanovskim obišao danas granični prelaz Preševo Tabanovce

Čadež: Biće dovoljno hrane za zemlje Otvorenog Balkana, nema straha od nestašica
predsednici komora - Copyright Promo/24sedam/Privredna komora Srbije

Zemlje Otvorenog Balkana, Srbija, Severna Makedonija i Albanija ne treba da brinu i strahuju od mogućih nestašica hrane, što danas postaje sve veći problem imajući u vidu globalne izazove u snabdevanju. Tu smo da pomognemo jedni drugima, poručio je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije.

- Nisu prednosti Otvorenog Balkana samo brži prolazak kamiona i to što nema čekanja. Prednost je u ovim kriznim vremenima što sve tri zemlje među sobom sarađuju kada je u pitanju bezbednost hrane i snabdevanje osnovnim životnim namirnicima. To su velike stvari da ne moramo među sobom da razmišljamo da li ćemo imati brašno, ulje, šećer. Ako smo se usaglasili da jedni drugima pomažemo onda to i radimo - istakao je Čadež.

Promo/24sedam/Privredna komora Srbije
 

On je sa potpredsednikom Privredne komore Severne Makedonije Zoranom Jovanovskim obišao granični prelaz Preševo Tabanovce i razgovarao sa špediterima, predstavnicima kompanija, carinskih, veterinarskih, sanitarnih i fitosanitarnih službi o tome kako u praksi funkcionišu zeleni koridori za transport između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, kako se primenjuju sporazumi i dogovori u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan, šta su izazovi, a šta prednosti.

Kako je objasnio, na terenu su vidljivi rezultati i nakon uspostavljanja zelenih koridora, vreme čekanja kamiona i završavanja procedura je oko 15 minuta. Podseća da je ovaj prelaz najbrži po protoku i da su u razgovoru sa nadležnim službama želeli da čuju šta su izazovi i kako može da se pomogne da se stvore još bolji uslovi za rad službi na granicama, što je u interesu privrede i kompanija.

Zoran Jovanovski, potpredsednik Privredne komore Severne Makodonije ističe da ohrabruje podrška i raspoloženje prema Otvorenom Balkanu, da se sarađuje i da se traže kvalitetna rešenja na dobrobit svih.

Prošle godine preko Preševa je prešlo oko 220 000 teretnih vozila, u proseku oko 600 dnevno. Iz Albanije je bilo registrovano 1.696 teretnih vozila a iz Severne Makedonije 105.000 vozila.

Promo/24sedam/Privredna komora Srbije
 

Ukupna robna razmena Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom u 2021. godini, iznosila je 1,372 milijarde evra. Srpski izvoz u dve članice Otvorenog Balkana vredeo je nešto više od milijardu dolara, dok je Srbija uvezla robu za 367 miliona evra. Suficit Srbije u razmeni sa Albanijom i S. Makedonijom je iznosio 637 miliona evra.

Srbija je u Albaniju i Severnu Makedoniju najviše izvozila električne mašine i opremu, mineralna goriva, ulja i voskove, gvožđe i čelik, kotlove, mašine i uređaje, žitarice, vozila. Sa druge strane, najviše uvozimo gvožđe i čelik, proizvode od gvožđa i čelika, povrće i voće, farmaceutske proizvode. Skoro 5.000 kompanija iz Srbije posluje sa partnerima iz Albanije i Severne Makedonije.

Inicijativu intenzivnije saradnje na Zapadnom Balkanu pokrenula su 2019. tri lidera – predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu EU. Otvoreni Balkan je odgovor na zahteve privrede, kompanija i realnog života. Inicijativa pokrenuta pod nazivom Mini Šengen preimenovana je u Otvoreni Balkan, a mogu joj pristupiti sve ekonomije u regionu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike