Crni rekordi: Britanci i Francuzi otkaze broje u stotinama hiljada

10.11.2020

11:34 >> 20:46

0

Tržište rada još nije reagovalo na nove mere države u Britaniji, a u Francuskoj skok nezaposlenosti nezabeležen od davne 1975.

Crni rekordi: Britanci i Francuzi otkaze broje u stotinama hiljada
Copyright Tanjug/Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Otpuštanja radnika i stopa nezaposlenosti u Britaniji dostigli su rekord tokom trećeg kvartala 2020, a crne brojke beleže i Francuzi.

U Britaniji zvanični podaci pokazuju da je ubrzan pad na tržištu rada, pre nego što je ministar finansija Riši Sunak doneo nove mere za ublažavanje posledica pandemije kovid-19 koje treba da obezbede zaokret ovog trenda.

Broj otpuštenih porastao je za rekordnih 181.000 u tri meseca zaključno sa septembrom, dostižući istorijski najviši nivo od 314.000 radnika, saopštio je danas nacionalni zavod za statistiku (ONS), pre onsi Rojters.

Stopa nezaposlenosti porasla je, kako se i očekivalo, na 4,8 posto.

To je najviša stopa nezaposlenosti od novembra 2016. kada je takođe zabeležen njen rekordan tromesečni nivo.

Broj nezaposlenih Francuza na dvogodišnjem maksimumu

Stopa nezaposlenosti u Francuskoj porasla je na dvogodišnji maksimum u trećem kvartalu 2020, usled teških ekonomskih posledica od krize Kovid-19 s kojima se bori druga najveća ekonomija evrozone, objavio je danas statistički zavod INSEE.

Prema podacima INSEE, stopa nezaposlenosti je skočila na 9,0 procenata sa nivoa od 7,1 odsto u drugom kvartalu, što je njen najviši nivo od trećeg tromesečja 2018, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Iz INSEE navode da je to najveći kvartalni rast ove stope od 1975. godine, uglavnom zbog izvrnute slike o nezaposlenosti u prethodna dva tromesečja, jer ljudi nisu mogli da traže posao zbog korona mera karantina u periodu od sredine marta do sredine maja.

Novi podatak statistike, prema oceni Rojtersa, podiže rizik da cilj predsednika Emanuela Makrona o smanjenju nezaposlenost na 7,0 posto do kraja njegovog mandata 2022. godine postane nedostižan.

Makron je po dolasku na vlast 2017. godine nasledio stopu nezaposlenosti od 9,5 procenata, u međuvremenu je ona pala ali onda je naišla korona.

Pročitajte još:

Resetovanje ili napredovanje: Šta pobeda Džozefa Bajdena menja za srpsku ekonomiju?

Rebalans pred poslanicima: „Deficit ne ugrožava ekonomsku stabilnost“

Francuska je zabeležila najgoru posleratnu recesiju u prvom i drugom tromesečju zbog mera zatvaranja, ali je ekonomija živnula u trećem kvartalu pre nego što je 30. oktobra uvedeno drugo „zaključavanje, kako bi se suzbio novi talas korona virusa.

Francuska centralna banka je saopštila u ponedeljak da je ekonomska aktivnost smanjena za 12 posto ovog meseca u odnosu na uobičajen nivo, nakon ulaska zemlje u novu blokadu.

U odvojenom izveštaju, INSEE je objavio da je industrijska proizvodnja porasla u septembru za 1,4 odsto u odnosu na avgust, nadmašivši prognoze analitičara koji su u anketi Rojtersa predviđali rast od 0,8 procenata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike