Posao za 2.000 ljudi: Predstavljen program Unapređenje zapošljivosti mladih

03.02.2022

13:04

0

Projekat je prilika da mladi do 30 godina koji se ne školuju, ne rade i nisu uključeni u obuke za posao, steknu radne veštine i iskustvo, navode nadležni

Posao za 2.000 ljudi: Predstavljen program Unapređenje zapošljivosti mladih
Copyright Profimedia

U program Unapređenje zapošljivosti mladih kroz radne prakse trebalo bi da se uključi oko 2.000 mladih, a poslodavci iz javnog, privatnog i civilnog sektora bi do 31. avgusta trebalo da zaključe ugovore sa izabranim praktikantima, rečeno je danas na predstavljanju ovog programa.

V.d. pomoćnika ministra za rad Sandra Grujičić je istakla da je povećanje zapošljivosti svih, a posebno mladih do 30 godina, jedan od prioriteta aktuelne Strategije zapošljavanja i Akcionog plana za njenu realizaciju.

Učestvuje 635 mladih

- Postoje razni programi koji doprinose bržem zapošljavanju mladih, kao što su Znanjem do posla, Moja prva plata, a sada i ovaj, program Unapređenja zapošljivosti mladih - istakla je ona.

Načelnik odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) Goran Gležnić, naveo je da je od oko 2.100 mladih, koliko ih je NSZ informisala o ovom programu, njih 635 prihvatilo da učestvuje.

- Ovaj projekat je dobar primer kako da mladi do 30 godina koji se ne školuju, ne rade i nisu uključeni u obuke za posao, steknu radne veštine i iskustvo neophodno za zasnivanje radnog odnosa - istakao je on.

Upravo je sticanje radnog iskustva kao uslova za dobijanje posla prema rečima specijaliste za razvoj mladih i adolescenata u UNICEF-u Stanislave Vučković, i bilo motiv za pokretanje ovog projekta.

Meke veštine za 21. vek

- On je stateški poduhvat namenjen povećanju znanja i veština mladih na radnom mestu, ali ne samo stručnih znanja već i tzv. mekih veština koje traži 21. vek - naglasila je ona.

Program zajednički realizuju UNICEF, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje uz stručnu podršku nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada NAPOR.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike