Prilika za gastarbajtere iz Srbije: U Austriji vape za radnicima u ova četiri sektora

02.02.2022

08:59

0

Autor: 24sedam

Austrija ima veoma veliki problem s nedostatkom radnika a najveća je potražnja u sektorima u kojima i inače ima veliki broj radnika iz Srbije

Prilika za gastarbajtere iz Srbije: U Austriji vape za radnicima u ova četiri sektora
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nezaposlenost je u Evropi izrazito mala pa mnogo zemlje kubure sa nedostatkom radne snage. Takav je slučaj i u Austriji, gde je samo dva posto anketiranihfirmi izjavilo kako „nema problema“ u popunjavanju slobodnih radnih mesta stručnim radnicima.

Među austrijskim preduzetnicima 83 posto manjak stručne radne snage doživljava kao najveću opasnost po opstanak poduzeća, proizlazi iz studije objavljene u utorak u Beču.

- Problem s manjkom stručne radne snage se tokom pandemije dodatno se pogoršao - kaže Erih Lehner iz tvrtke „EY Austrija“, koja je sprovela ispitivanje u preko 600 austrijskih poduzeća.

Ljudi fali svuda

Studija dolazi do zaključka kako su sve austrijske savezne pokrajine pogođene manjkom radne snage i to sada „koči oporavak nakon privrdenog pada tokom pandemije“, prenosi Poslovni.hr, navode iz studije.

Najteže je do kvalifikovanih radnika doći u sektoru turizma, logistike, građevine i energetike. Ovi sektori su inače poznati i u Srbiji kao dobro mesto za „naći posao“, pa tako u transportu i u građevinarstvu, posebno, ima veliki broj radnika „na privremenom radu“ iz naše zemlje.

U prethodnim ispitivanjima srednje velika preduzeća su najviše brinula zbog neizvesnosti koje donosi pandemija, a u ovom posljednjem, koje je sprovedeno u decembru, kao najveći problem se navodi manjak radne snage.

- S obzirom na demografska kretanja obezbeđivanje stručne radne snage jedan je od najvećih izazova narednih decenija, kako za politiku tako i za privredu i nauku”, rekao je Lehner.

Stopa nezaposlenosti u evrozoni pala je na istorijski najniži nivo od oko sedam odsto. To je najmanja stopa nezaposlenosti otkako Evrostat prikuplja podatke o tome 1998. godine.

U celoj EU, nezaposlenost je u decembru 2021. pala na 6,4 odsto, što je takođe vrlo nizak nivo.

Evrozona je završila 2021. godinu - godinu nakon najgore recesije od Drugog svjetskog rata - sa najnižom stopom nezaposlenosti ikad.

- Taj trend je svedočanstvo uspešnosti našeg zajedničkog odgovora na ovu krizu – rekao je komesar EU za ekonomska pitanja Paolo Đentiloni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike