Kraj jedne ere: Blekberi odlazi u zaborav!

05.01.2022

15:45

0

Autor: 24sedam

Kompanija "Blekberi“ koja je nekada dominirala pametnim mobilnim uređajima, nedavno je objavila da ukida ključne usluge koje podržavaju njene telefone

Kraj jedne ere: Blekberi odlazi u zaborav!
blackberries-g55361b102_1920 - Copyright Pixabay

"Blekberi“ se kao kompanija ne gasi, ali blekberi uređaji odlaze u zaborav od januara 2022. godine. Kompanija nastavlja sa radom i njen fokus će biti na pružanju inteligentnog bezbednosnog softvera i usluga kompanijama i vladama širom sveta.

Naime, od 4. januara, telefoni više neće imati opcije pružanja usluga, što znači da će postepeno gubiti mogućnost da se pridruže mrežama, uključujući i mobilnu mrežu.

Hardver ovih telefona zasnovan na tastaturi, bio je široko prihvaćen u korporativnim postavkama, delom zato što su usluge koje je pružao obično prolazile preko "Blekberi“ servera, omogućavajući visok nivo bezbednosti i kontrole.

To je bila jedna od onih kompanija koje su uspele da zadrže svoje korisnike dugi niz godina, dok se na tržištu nisu pojavili "Epl“, "Ajfon“ i "Gugl Androidi“, koji su postali dominantne platforme.

Prestanak pružanja usluga znači da strastveni vlasnici ovih uređaja neće moći da primaju pozive, da šalju poruke, koriste wi-fi, niti da koriste mobilni internet.

Blekberijevi telefoni su bili jako popularni tokom kasnih 2000-ih i ranih 2010-ih i obožavani od strane poslovnih ljudi koji su slali mejlove sa uređaja koji je obećavao sigurnost. Međutim, kompanija se suočila sa rastuće nemogućom borbom jer su Apple i Samsung postali dominantni u globalnoj sferi pametnih telefona.

Gašenje podrške uključuje sve telefone koji poseduju sistem Blekberi 7.1 OS i ranije sisteme, operativni sistem Blekberi 10 i Blekberi Plejbuk OS tablet.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike