Pravo na žig: Porodica "čuvarkuća" dobila 64 nova proizvoda

10.02.2021

12:13 >> 13:44

0

Oznaku kvalitetne domaće robe sada ima više od 500 proizvoda, saopštila je Privredna komora Srbije

Pravo na žig: Porodica "čuvarkuća" dobila 64 nova proizvoda
Copyright Pexels/Gustavo-Fring

Porodica “čuvarkuća” dobila je 64 nova proizvoda u oblasti hemijske, prehrambene i prerađivačke industrije Srbije, tako da ih sada ima više od 500, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Pravo na žig osvojili su “Zorka keramika”, “Perutnina Ptuj – Topiko”, “Merkator S”, “Crvenka fabrika šećera”, “Pobeda DOO” Predejane i “Degustacioni centar” Pirot.

U oblasti prehrambene industrije, dva ugostitelja sa bogatim iskustvom, “Pobeda” d. o. o. Predejane i “Degustacioni centar” Pirot, kandidovali su specifične proizvode za žig “čuvarkuća”.

Veći prodor na domaće, ali i strano tržište

Pravo na žig dobio je vlasnik pirotskog Degustacionog centra Dalibor Tošić, čiji su “boemska potkovica” i “midžorska poludivlja kobasica”.

Tošić ne krije zadovoljstvo što će se ovi tradicionalni proizvodi okititi “čuvarkućom“ koja će im, kako ističe, omogućiti veći prodor na domaće, ali i strano tržište, i time veću prodaju i proizvodnju.

Profimedia

– Jedva smo dočekali akciju koja će da promoviše i podstiče domaće kvalitetne proizvode kao što to rade mnoge razvijene ekonomije, poput Austrije ili Nemačke. Čim smo čuli za ”čuvarkuću”, odlučili smo da konkurišemo. Nadamo se da će naši proizvodi biti prepoznatljiviji na tržištu, da će se razlikovati i biti dosta ispred konkurencije – kazao je on.

On ističe da su domaća proizvodnja i korišćenje resursa isključivo iz Srbije način da očuvamo našu zemlju i ekonomiju, ali i da mali proizvođači razvijaju biznis. Naglašava da su “boemska potkovica” i “midžorska poludivlja kobasica” tradicionalni, 100 odsto domaći proizvodi koje stvaraju i čiju recepturu čuvaju generacije.

U konkurenciji i organsko meso

Po rečima Tošića, u proizvodnji se koristi samo čisto meso: kozje, ovčije i goveđe. Dodaje da je “midžorska poludivlja kobasica” kombinacija goveđeg i konjskog mesa. On najavljuje da će u narednom periodu konkurisati i za sertifikat za organsko meso.

Na listu “čuvarkuća” upisali su se i novi proizvodi kompanije “Pobeda” iz Predejana – ljuti i blagi ajvar.

– Očekujemo da će žig “čuvarkuća”  doprineti tome da se potrošači pri kupovini odluče za naš proizvod, jer su sigurni da kupuju nešto što je kvalitetno i domaće – navela je direktorka “Pobede” DOO Predejane Ivana Vučković.

Pročitajte još

Podseća da se žig “čuvarkuća” kao potvrda kvaliteta i domaćeg porekla već nalazi na teglama “ljute papričice u ulju” i da planiraju da naredne sezone konkurišu i novim proizvodima.

– Paprika i papričica koje koristimo u našim proizvodima uzgajaju se u leskovačkoj opštini, sve je kompletno domaće i nadamo se da će akcija ”Stvarano u Srbiji” naše kvalitetne proizvode još više približiti kupcima – rekla je Vučkovićeva.

Pravo na žig dobilo je i 17 proizvoda kompanije “Perutnina Ptuj – Topiko” u Bačkoj Topoli, u kojoj se kompletan uzgoj, prerada i distribucija odvijaju u Srbiji i zatvara putanja proizvoda od polja do trpeze. Porodicu “čuvarkuća” uvećaće i 21 proizvod kompanije “Mercator S” pod brendom “Ukusi moga kraja”, koji se prave u saradnji sa lokalnim proizvođačima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike