Pirot šije za elitne evropske modne brendove

06.04.2021

16:21

0

Kompanija "Makaron moda", nakon Velike Plane otvara pogon i u Pirotu

Kompanija "Makaron moda" nakon Velike Plane otvara pogon i u Pirotu; FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/bs

Kompanija “Makaron moda”, nakon Velike Plane otvara pogon i u Pirotu, gde planira da zaposli čak 580 radnika u pogonima nekadašnje fabrike “Sarlah”.

Probna proizvodnja u toj kompaniji u Pirotu uveliko je u toku, trenutno radi oko 200 radnika, a u toku je obuka radnika u pogonu u Velikoj Plani.

Kako je istakao savetnik u kompaniji “Makaron moda” Nenad Perić, ova investicija realizovana je zahvaljujući podršci pre svega Predsedništva Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, a značajnu podršku pružio je i Grad Pirot.

– Do sada je u opremu investirano 565.000 evra, ukupno će oprema koštati više od 800.000 evra, jer je reč o potpuno novoj opremi kako bi se proizvodnja odvijala na najvećem nivou i bez zastoja. Proizvodnja se odvija za poznate svetske brendove gde je konkurencija izuzetno oštra – kazao je Perić.

On je dodao da je Makaron moda stekla veliki autoritet i to je bio razlog za proširenje proizvodnje ovde u Pirotu, gradu koji očekuje da može ostvariti svoje poslovne ciljeve, s obzirom na tradiciju tekstilne industrije.

Vlasnik kompanije Safet Saglam kazao je da će do kraja godine u Pirotu biti zaposleno 300 radnika, naredne godine 400, a za dve godine biće posla za 580 radnika.

– U Pirot smo došli zbog činjenice da grad ima iskusne tekstilce i ovde ćemo raditi tešku konfekciju i sportsku konfekciju – naveo je Saglam.

Pogone je danas obišao i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je istakao ogromno zadovoljstvo zbog dolaska investitora iz Turske u Pirot i činjenice da će biti posla za veliki broj radnika.

Pročitajte još

– Impresioniran sam onim što sam video. Objekat se i dalje gradi i proširuje, a probna proizvodnja počela je sa blizu 200 radnika. Radnici su zadovoljni uslovima. Ovde se šije za evropske modne brendove, za lidere modne industrije i ceo ovaj prostor kada se adaptira biće na 5.000 kvadrata – naglasio je gradonačelnik Vasić nakon obilaska pogona.

Prema njegovim rečima, ovo predstavlja oživljavanje tekstilne industrije u Pirotu posle odlaska “Prvog maja” u stečaj.

– Posebno raduje da će plata biti iznad proseka za ovu branšu, 20 odsto veće od minimalca – rekao je on.

Po Vasićevim rečima, u narednom periodu u Pirotu će biti na stotine novih radnih mesta jer osim “Makaron mode”, i francuski gumarski gigant “Tigar Tajers” zaposliće još 300 novih radnika, a posla će biti u još nekoliko manjih firmi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti