Odličan prvi kvartal za Folksvagen: Profit 3,4 milijarde evra

06.05.2021

13:59

0

Dobri rezultati nemačke kompanije najviše se pripisuju skoku prodaje u Kini

Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Profit Folksvagen grupe nakon oporezivanja iznosi 3,4 milijarde evra (4,1 milijardu dolara) u prva tri meseca 2021, što se duguje najviše skoku prodaje u Kini, najvećem pojedinačnom tržištu ove kompanije, i opredeljenju kupaca za skuplje modele iz ponude nemačkog proizvođača.

Prodaja elektrificiranih automobila Folksvagena se više nego udvostručila, prenosi AP. Dobit ostvarena u prvom kvartalu je gotovo sedam puta veća nego u istom periodu 2020. godine, kada je iznosila 517 miliona evra, usled pandemije koja je dovela do zatvaranja prodajnih mesta i fabrika.

Prihodi od prodaje Folksvagena su od januara do kraja marta porasli za 13 odsto, na 62,3 milijarde evra, podstaknuti snažnim uzletom prodaje u Kini od 61,4 procenta, čije se tržište ponovo otvorilo nakon teškog udara pandemije u prva tri meseca 2020. godine.

Nemačka automobilska grupacija sa sedištem u Volfsburgu povećala je projekcije profitabilnost za ovu godinu, navodeći da će profitna marža od prodaje iznositi između 5,5 i sedam procenata.

Glavni izvršni direktor Herbert Dis je rekao na video konferenciji za novinare da kompanija ograničava negativan uticaj nestašice čipova na zaradu tako što usmerava skromne količine nabavki poluprovodnika na automobile koji donose veću dobit po vozilu.

Finansijski direktor Folksvagena Arno Antlic saopštio je na konferenciji da će predviđeno jako drugo polugodište pomoći da se nadoknadi ranije izgubljena proizvodnja. Kompanija je takođe objavila da se njeno stanje gotovine poboljšalo na 29,6 milijardi evra, što je novac koji može da koristi za ulaganje u nove tehnologije i električna vozila.

Pročitajte još

Prodaja električnih automobila, kako onih s pogonom samo na baterije tako i hibrida s pogon na baterije i unutrašnje sagorevanje, više se nego udvostručila u prva tri meseca u odnosu na prethodnu godinu, na 133.000 jedinica. Sveukupno, Folksvagen je u prvom kvartalu prodao 2,4 miliona vozila, što je za 21 posto više nego lani.

Pored brenda Folksvagen, u sastavu ove nemačke grupe posluju i proizvođači luksuznih automobila Porše i Audi, kao i SEAT i Škoda.

 

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti