Srpski operatori spremaju znatno niže cene rominga u Grčkoj od jula

18.06.2021

16:20

0

Autor: S. G.

Izvor: Tanjug

Grčka kao članica EU podleže međunarodnim ugovorima koji ne dozvoljavaju regulaciju cena kao što je to urađeno na teritoriji Zapadnog Balkana, navode nadležni

Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović

Mobilni operatori u Srbiji pripremaju ponude sa znatno nižim tarifama u romingu od 1. jula u Grčkoj, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Povodom najava da će biti ukinuti roming između Srbije i Grčke od jula za srpske turiste, pomoćnik ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević rekao je Tanjugu da će ponude o nižim tarifama zavisiti isključivo od poslovnih odluka mobilnih operatora.

Objasnio je da Grčka kao članica EU podleže međunarodnim ugovorima koji ne dozvoljavaju regulaciju cena kao što je to urađeno na teritoriji Zapadnog Balkana.

On je naveo da zbog toga što regulatori obe države nisu u mogućnosti da regulišu cene, neophodno je da mobilni operatori zaključe bilateralne sporazume o smanjenju veleprodajnih cena i spuste maloprodajne roming tarife.

– Očekujemo da srpski mobilni operatori pre 1. jula izađu sa konkretnim ponudama svojim korisnicima. Sporazumeli smo se da će ta ponuda biti značajno niža od aktuelnih cena rominga – naveo je Dobrijević.

Napomenuo je da je Memorandum o razumevanju između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva za digitalnu upravu Grčke o smanjenju međunarodnih tarifa za roming elektronskih komunikacionih usluga, potpisan 21. maja ove godine u Atini, podrazumevao podsticanje mobilnih operatora da zaključuju bilateralne sporazume kojima će omogućiti niže cene.

Pročitajte još

Naveo je da su u Srbiji obavljene konsultacijama sa svim moblilnim opretorima i da su svi oni izrazili visok stepen spremnosti da pripreme ponude sa znatno nižim tarifama već od 1. jula 2021, što predstavlja veliki uspeh imajući u vidu kratak vremenski period od potpisivanja Memoranduma.

– Ono što je bitno napomenuti je da dalje snižavanje tih tarifa zahteva i da grčki operatori izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje oni pružaju. Kada se to dogodi možemo se nadati sniženju cena na nivo onih u nacionalnom saobraćaju – kaže Dobrijević.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti