Premijerka Brnabić iz Atine saopštila lepe vesti: Ukida se naplata rominga, u Grčku samo uz potvrdu o vakcinaciji! (FOTO)

13.05.2021

05:16 >> 11:49

0

Tokom boravka u glavnom gradu Grčke, premijerka Srbije imala je niz bilaterarlnih susreta

Premijerka Brnabić iz Atine saopštila lepe vesti: Ukida se naplata rominga, u Grčku samo uz potvrdu o vakcinaciji! (FOTO)
Copyright 24sedam/Tanjug/Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u Atini gde je učestvovala na Ekonomskom forumu Delfi. Na početku boravka u glavnom gradu Grčke sastala se sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Premijerka je nakon sastanka poručila da će sledeće nedelje Srbija i Grčka potpisati sporazum o ukidanju naplate rominga. 

Ispregovarali smo sa Grčkom roming sporazum, prema kome naši građani koji dolaze u Grčku više neće plaćati tarifu rominga u inostranstvu, već će to biti kao lokalni poziv i slanje SMS poruka – rekla je Brnabić za Tanjug.

Premijerka je navela da će ministarka za telekomunikacije, trgovinu i turizam Tatjana Matić već sledeće sedmice doći u Atinu da potpiše taj sporazum, koji će odmah stupiti na snagu. 

-Učinili smo, kao vlada, sve da olakšamo građanima koji planiraju putovanje u Grcku tokom leta -rekla je Brnabić.

Ona je prenela da je premijeru Grčke Kirijakosu Micotakisu zahvalila na tome što je Grčka jednostrano priznala naše digitalne sertifikate o vakcinaciji.

-Od 14. maja, Grci otvaraju granični prelaz Evzoni i svi vakcinisani građani Srbije moći će bez problema da uđu u Grčku bez ijedne druge potvrde -navela je premijerka.

Oni koji nisu vakcinisani moraće da imaju negativan PCR test, rekla je Brnabić i istakla da je država uradila sve što je u njenoj moći da olakša građanima put u Grčku.

SASTANAK I SA PREDSEDNICOM

FOTO TANJUG/ VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se i sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropoulou.

Brnabić je grčkoj predsednici zahvalila na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na EU putu, na zagovaranju proširenja i istakla da ta podrška Grčke mnogo znači Srbiji, jer su ervopske integracije važan preduslov dugoročne stabilnosti.

Premijerka je predsednici Grčke prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Brnabić je predsednici čestitala jubilej Grčke, budući da ta zemlja ove godine obeležava 200 godina od oslobodilačkog rata od Otomanske vlasti 1821. godine, ali i na tome što je Sakelaropoulou prva zemlja predsednica Grčke u istoriji.

-Uvek se radujem kao premijerka Srbije kada ovde imam sastanke, zajedničkim projektima, jer je Grčka jedan od najvećih partnera Srbije, politički i ekonomski, a dva naroda vezuju bratska osećanja – rekla je Brnabić.

Poželevši dobrodošlicu premijerki Srbije, predsednica Grčke joj se zahvalila na učešću u proslavi velikog jubileja, što, kako je istakla, pokazuje izuzetne odnose zemalja i istorijske veze naših naroda.

-Verujem da će posle pandemije odnosi zemalja da ojačaju o razviju se još više -rekla je Sakelaropoulou.

Ona je napomenula da je Grčka zainteresovana za razvoj strateških odnosa sa Srbijom u svim sektorima.

-Od suštinskog je značaja perspektiva daljeg širenja EU na Zapadni Balkan. Od Samita u Solunu 2003.godine to je strateški cilj Grčke. To je jedini put za bezbednost, stabilnost i razvoj regiona. Grčka podržava evropsku perspektivu Srbije i pomoći će u svemu što može- rekla je Sakelaropoulou.

NA MARGINAMA SASTANAK SA KRIVOKAPIĆEM

FOTO TANJUG/ VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas na marginama Ekonomskog foruma Delfi sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Pre zvaničnog susreta sa Krivokapićem, Brnabić je u pauzi Foruma nakratko porazgovarala sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, bivšim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, a pridružio im se i predsednik crnogorske vlade.

Brnabić je u Atini učestvovala na Delfi forumu, a prethodno je razgovarala sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom i predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropoulou.

Pročitajte još

Šesti ekonomski forum Delfi održava se od 10. do 15. maja, u hibridnoj formi.

Pokrovitelj Foruma je predsednica Grčke, a odvija se kroz sedam diskusionih tema, u više od 350 sesija. Forum se održava u godini u kojoj Grčka obeležava dva značajna jubileja – 200 godina od početka oslobodilačkog rata od otomanske vlasti (1821-1834) i 40 godina od pridruživanja Evropskoj uniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike