Muke s koronom ne prestaju s 2021: Austrijanci se opet rekordno zadužuju

13.12.2021

10:11

0

Austrija će se iduće godine zadužiti do 65 milijardi evra, dvostruko više nego 2019. godine

Muke s koronom ne prestaju s 2021: Austrijanci se opet rekordno zadužuju
Pixabay,tookapic

Austrija će se i iduće godine više zadužiti zbog posledica pandemije korona virusa.Preko finansijskog tržišta država će moći da uzme novac u vrednosti od 60 do 65 milijardi evra, saopštila je Agencija za finansiranje.

To je otprilike isti nivo kao u protekle dve godine, a dvostruko više nego 2019., godine pre izbijanja pandemije. Od te svote oko 40 milijardi evra treba da se finansira preko državnih obveznica i najmanje 18 milijardi preko kratkoročnih instrumenata. Planirane su tri do četiri nove emisije državnih obveznica.

Ove godine je vrednost zaduživanja dostigla oko 62 milijardi evra, od čega je 40 milijardi obezbeđeno preko državnih obveznica, a izdato je tri nove serije.

Austrija, prema rečima direktora Agencije za finansiranje Markusu Štiksu, uživa veliko poverenje među investitorima, pa nema problem da plasira državne obveznice.

Inače aktuelni dug Austrije je 235 milijardi evra sa efektivnom kamatom od 1,22 odsto godišnje i prosečnim preostalim rokom od 10,99 godina.

Austrijanci, tako, ne vide da će muke s koronavirusom prestati sa okončanjem 2021. godine, a tome će doprineti i nastavka otpora vakcinaciji.

Ministarstvo zdravlja Austrije računa da će veliki broj građana Austrije, nakon uvođenja obavezne vakcinacije protiv korona virusa, tu obavezu ignorisati, zbog čega će vlasti biti suočeni sa ogromnim brojem prijava i kazni.

Između 650.000 i milion ljudi moglo bi ignorisati apele za vakcinaciju i u februaru, kada obaveza vakcinacije treba da stupi na snagu, ostati nevakcinisano, smatra Franc Gerhar Pič, šef odeljenja u Ministarstvu zdravlja.

BONUS VIDEO

24sedam

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi