Dobio spor, još samo da „otključa“ kripto milijarde: Da li je on famozni Satoši Nakamoto?

08.12.2021

10:05

0

Australijanac i softverski stručnjak Kreg Rajt dobio je na sudu spor vredan 54 milijarde dolara, što ide u prilog njegovoj tvrdnji da je on misteriozni tvorac bitkoina

Dobio spor, još samo da „otključa“ kripto milijarde: Da li je on famozni Satoši Nakamoto?
Kriptovalute još velika nepoznanica - Copyright Profimedia

Računarski naučnik Kreg Rajt pobedio je na Floridi, SAD, u građanskoj parnici protiv porodice bivšeg poslovnog partnera, u međuvremenu preminulog, a koji je tvrdio da mu duguje polovinu bitkoina vrednog više od 50 milijardi dolara.

AP Photo/Marta Lavandier
Kreg Rajt, bitkoin milijarder i samoproglašeni tvorac vodeće kriptovalute

Sudska presuda znači da Rajt može zadržati svih 1,1 miliona bitkoina, piše Cnet.
Kompanija Dejvida Klejmana, Rajtovog prijatelja i saradnika koji je preminuo još 2013. godine, tvrdila je na sudu da su njih dvojica zajedno stvorili bitkoin a da Rajt duguje novac.

Iako Rajt može da zadrži svoju riznicu bitkoina, sud je ipak odlučio da mora da plati 100 miliona dolara odštete za neplaćeno intelektualno vlasništvo kompaniji "W&K informejšn difens riserč", koju su Klejman i Rajt zajednički osnovali.

"Da vidimo dokaz"

Rajt već godinama tvrdi da je upravo on Satoši Nakamoto, što je pseudonim tajanstvenog tvorca, ili tvoraca, najpopularnije kriptovalute na svetu - bitkoina.

Navedeni 1,1 milion bitkoina su među prvim bitkoinima koji su stečeni kripto rudarenjem. Zbog toga stručnjaci kažu da bi neko ko je uključen u bitkoin od početka svakako imao pristup digitalnom novčaniku u kojem se nalazi navedena riznica bitkoina, čija se vrednost procenjuje na oko 54 milijarde dolara.

Na suđenju se nije određivalo pitanje pravog identiteta tvorca bitkoina, mada su obe strane tvrdile da je Rajt ili delimično ili potpuno odgovoran za stvaranje bitkoina.

Rajt sada može da pristupiti spomenutom digitalnom novčaniku sa 1,1 miliona bitkoina, i tek bi to bio praktičan dokaz da je on zaista Satoši Nakamoto.

To ime datira iz 2008. godine, kada je u sred globalne finansijske krize čovek ili grupa ljudi pod imenom „Satoši Nakamoto“ (na japanskom „u centru od...“)objavila proglas sa okvirom za novu digitalanu valutu koja neće biti povezana sa bilo kakvim pravnim ili državnim autoritetom. Rudarenje ove valute, odnosno komjutersko rešavanje predodređenih formula, počelo je nekoliko meseci kasnije.

U Rajtovu tvrdnju da je on tvorac bitkoina ne veruje veliki deo kripto zajednice, delom i zbog toga što još nije odgovoreno na zahteva da on to dokaže time što bi prebacio na drugi račun samo delić od pomenutih 1,1 miliona bitkoina koji su netaknuti od nastajanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike