Novo pomeranje: Platni razredi tek od 2025. godine

07.12.2021

11:44

0

Primena novog sistema plata državnih službenika, odnosno platnih razreda, odlaže se do 2025. godine, najavljeno je u obrazloženju seta sistemskih zakona

Novo pomeranje: Platni razredi tek od 2025. godine
Copyright Pixabay

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je danas da se setom zakona kojima su predložene izmene u oblasti plata u javnom sektoru utvrđuje novi rok za početak primene sistemskog i posebnih zakona kojima se uređuju plate. U obrazloženju zakona se navodi da se primena novog sistema plata, odnosno platnih razreda odlaže do 2025. godine.

Država još nema Katalog radnih mesta, pa nema ni mogućnosti da se sistem uredi.

Imali dobru volju, ali…

Pred poslanicima su izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama i izmene Zakona o platama u javnim agencijama i drugim organizacijama.

- Iako smo u prethodnoj godini bili opredeljeni da započnemo sa implementacijom reforme plata od 2022. godine, ponekad ni najbolja namera ne može da se sprovede u delo usled okolnosti koje su često van našeg uticaja - rekla je Obradović u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da su sve aktivnosti usled složene epidemiološke situacije bile usmerene na pakete pomoći građanima i privredi.

- I pored toga što predlažemo odlaganje reforme obezbeđen je za sledeću godinu rast plata zaposlenih u javnom sektoru za sedam odsto, odnosno osam odsto za zaposlene zdravstvene radnike i sve zaposlene u odbrani, kao i povećanje od devet odsto za zaposlene koji primaju minimalnu zaradu - rekla je Obradović.

Prema njenim rečima, ove godine nije postojala mogućnost da se sprovede intenzivna saradnja svih ključnih učesnika u reformi, a neophodno je da reforma tog tipa, kako kaže, bude prihvaćena od svih građana na koje se odnosi.

"Radi se na katalogu"

Obradović je navela da se kontinuirano radi na Katalogu radnih mesta koji je osnov za vrednovanje svih poslova u javnim službama, lokalnim samoupravama i državnim organima.

- Povezali smo Katalog radnih mesta koji usvaja Vlada sa aktima o sistematizaciji javnih službi. Sledeći korak je da povežemo radna mesta iz Kataloga sa koeficijentima po kojima se sada isplaćuju plate u javnim službama - rekla je ministarka.

Dodala je da Ministarstvo finansija od 2019.godine aktivno radi na uspostavljanju novog informacionog sistema koji treba da obezbedi precizno planiranje, upravljanje i kontrolu izvršenja budžeta za troškove rada zaposlenih u javnom sektoru.

- Od uspostavljanja platforme do mogućnosti njenog korišćenja u punom kapacitetu, neophodno je da protekne vreme, kako bi se korisnici u potpunosti obučili i kako bi se prikupili neophodni podaci - rekla je Obradović.

Ona je objasnila da je zato predlog odlaganja reforme sistema plata do 2025. godine uzročno vezan prvo za potrebu sprovođenja tačnih i pouzdanih analiza efekata reforme sistema plata, zasnovanih na podacima dobijenih iz novog informacionog sistema.

- Drugo, nadamo se da će stabilizacija epidemiološke situacije u zemlji, osloboditi resurse, što finansijske, što kadrovske za druge potrebe, a pre svega za ovaj reformski proces - rekla je ministarka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike