Zašto je važan zakon o platama: Jednaka zarada za isti posao u javnom sektoru

31.10.2020

19:01 >> 10:49

0

Prvi zadatak nove ministarke državne uprave i lokalne samouprave biće, kako je najavila, donošenje zakona o platama

Zašto je važan zakon o platama: Jednaka zarada za isti posao u javnom sektoru
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Konačno donošenje zakona o platama u javnom sektoru, koji je kao prvi zadatak najavila za 2021. godinu novoizabrana ministarka za državnu upravu, Marija Obradović, urediće nakon sedam godina ovu oblast. Konkretno, doneće jednake plate za isti posao u javnom sektoru koji zapošljava više od 400.000 ljudi.

Iako je još 2014. godine najavljivano da se kreće sa uređivanjem strukture zaposlenih i njhovih zarada u javnom sektoru, do toga još nije došlo. Nakon pompezne najave u toku 2018. godine da se sa platnim razredima konačno kreće od januara 2019. godine, u poslednji čas su donete izmene zakona, pa je ceo proces odložen za 2020. godinu.

Međutim, sličan scenario imali smo i krajem prošle godine, pa je tako, sada već bivši, ministar za državnu upravu Branko Ružić, izjavio da se prelazak na nov sistem određivanja plata uz uvođenje “platnih razreda” odlaže za još godinu dana, do 2021. godine.

Dugo najavljivana reforma

Kako je tada objasnio, poslodavcima i zaposlenima dat je određeni period za pripremu novih rešenja. Ružić je istakao da je opredeljenje Vlade da se reformom sistema plata omogući primena “platnih razreda” u celokupnom javnom sektoru sa više od 400.000 zaposlenih u ustanovama, državnim organima, javnim agencijama.

On je istakao da sve to zahteva obimnu finansijsku analizu svakog sektora, načina njihovog organizovanja, finansiranja i troškova rada, što je sve neophodno da bi bio “smislen i budžetski održiv prelazak na novi sistem u svim delovima javnog sektora”.

Marija Obradović najavila donošenje zakona; Tanjug/Zoran Žestić

Njegova naslednica, Marija Obradović, odmah nakon polaganja zakletve u Skupštini Srbije, saopštila je da će jedan od prvih zadataka tog ministarstva biti donošenje zakona o platama što se, kako je najavila, očekuje u prvoj polovini sledeće godine.

– Važno je da se donese zakon o platama, koji nas očekuje u prvoj polovini godine, jer će urediti mnoge stvari – rekla je ona.

Zašto je Zakon o platama važan?

Najjednostavnije objašnjenje novog zakona o platama u javnom sektoru je to da će se tačno utvrditi visina zarade za isto radno mesto, pa će tako na primer vozač u ministarstvu imati istu platu kao njegov kolega u državnoj agenciji. U suštini, kako je ranije najavljivano, propis o platnim razredima omogućiće da za isti posao u svakoj službi plata bude jednaka, kao i to da se zaposlenima učinak pravedno meri kroz uvođenje jedinstvene osnovice za ceo javni sektor i precizno definisanih koeficijenta.

Tako, reforma podrazumeva promene iz korena u određivanju plate, napredovanje po učinku i obezbeđivanje transparentnije i fer raspodele zarada. Značajne su, u tom smislu, i preporuke Fiskalnog saveta koji je istakao da sadašnji sistem zarada i zaposlenosti u javnom sektoru nije dobro uređen, i da je čak haotičan.

Na to neposredno ukazuju, kako su dodali, manjak kvalifikovanih zaposlenih u važnim delovima javnog sektora, kao što je zdravstvo, inspekcijske službe, upravljanje investicionim projektima, ali i ogromne razlike u platama na istim poslovima u različitim delovima javnog sektora.

– Isto to vidi se i posredno, kroz veliki broj neujednačenih propisa koji regulišu ovu oblast i veoma nizak kvalitet osnovnih usluga koje država pruža svojim građanima – naveli su u Fiskalnom savetu.

Osnovni princip da svi budu ravnopravni

Važno naći pravi odnos između zarada policajaca, nastavnika ili administrativnih radnika; Tanjug/ Tara Radovanović

Oni ističu da je uređenje zarada i zaposlenosti u opštoj državi svakako jedna od najkompleksnijih reformi.

– Da bi se sistem plata doveo u red potrebno je pronaći dobre odnose između zarada u poslovima koji se veoma razlikuju, kao što su nastavnik, policajac ili administracija, jednako vrednovati istorodna zanimanja, a zatim u okviru pojedinačnih sektora prepoznati ključne pozicije koje je potrebno adekvatno platiti definisanjem dovoljno širokog raspona od najniže do najviše zarade. Jednako teško je odrediti odgovarajući broj i strukturu zaposlenih – objasnili su u Savetu.

Jedan od osnovnih principa uređenja sistema zarada, navode oni, jeste da svi zaposleni u državi budu ravnopravni, odnosno da isti, generički, poslovi budu jednako plaćeni kod svih budžetskih korisnika.

– Da bi ovaj princip mogao da se poštuje neophodno je da svi zaposleni u opštoj državi uđu u jedinstveni sistem platnih razreda. Možda i najvažniji preduslov za uređenje sistema zarada i zaposlenosti je objavljivanje registra svih radnih mesta sa pripadajućim primanjima zaposlenih – zaključuju u Fiskalnom savetu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike