Nova fiskalizacija i nedoumice: Kako odabrati pravu kasu?

06.12.2021

13:15

0

U skladu sa novim zakonom, na raspolaganju je nekoliko mogućih opcija

Nova fiskalizacija i nedoumice:  Kako odabrati pravu kasu?
_P7I8329 - Copyright Promo

Vreme obaveznog prelaska na fiskalizaciju se približava, a mnogi koji će od proleća 2022. morati da koriste fiskalne kase i dalje su u nedoumici koji uređaj da odaberu. U skladu sa novim zakonom, na raspolaganju je nekoliko mogućih opcija, a ovo su neke od stavki na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira fiskalne kase.


1. Dektop ili prenosivi uređaj

U zavisnosti od biznisa kojim se bavite, na raspolaganju su vam različiti hardverski fiskalni uređaji (kasa, tablet, mobilni telefon), a takođe možete odabrati i softver koji će najbolje odgovarati vašim poslovnim potrebama. Ono što je važno da proverite prilikom nabavke uređaja je da li on sadrži softver i procesor koji je odobren od strane Poreske uprave, pošto će ovo biti jedan od preduslova za korišćenje istih.

Na primer, ukoliko imate malu frekvenciju izdavanja fiskalnih računa po danu, verovatno ćete se opredeliti za jednostavno rešenje kao što je tablet uređaj, u koji će biti implementiran softverski procesor fiskalnih računa, kartica koja predstavlja bezbednosni element, i uz to običan ili termalni štampač. Sa druge strane, ako se, na primer, bavite ugostiteljstvom, možete da se odlučite kombinaciju hardverskih i softverskih komponenti koje će moći da prate vaše porudžbine po stolovima, smene, stanje na zalihama i slično. U slučaju da već posedujete fiskalni uređaj i štampač koji ispunjavaju tehničke uslove, možete ih i da dalje koristiti, ali je neophodno da ubacite nov softverski procesor i karticu sa bezbednosnim elementom. U oba slučaja, karticu za bezbednosnim elementom izdaje Poreska uprava.

2. Koji operativni sistem je najbolje koristiti

Na ranijim uređajima dominirao je Linux, ali kako se očekuje da će Linux rešenja uskoro postati prevaziđena i komplikovana za održavanje, sve više se prelazi na Android, koji u ovom momentu jedini garantuje nesmetan rad. U praksi, ovo znači da, prelaskom na Android, nećete morati često da menjate uređaj. Veće desktop kase i dalje moći da koriste Windows operativni sistem.

3. Optimalna veličina ekrana

Prema dosadašnjim iskustvima, ekran od 5 ili 5.5 inča se pokazao kao najbolje rešenje. Iako deluje neznatno, razlika od 0.5 inča pravi razliku, a većina korisnika se slaže da je veći ekran pregledniji i praktičniji za upotrebu.

FMT Fiscal

 

4. Koju bateriju je najbolje odabrati

Da biste bili sigurni da će izdržati smenu, najbolje je da odaberete bateriju od 6000 mAh/3.7 Li-ion - naročito ukoliko koristite QR kod ili ako intenzivnije upotrebljavate čitač. Preporučljivo je da izaberete proizvod proverenih proizvođača kako biste izbegli da se baterija prerano istroši (odnosno, izbegavajte jeftine baterije neproverenih kineskih proizvođača).

5. Koliko memorije je dovoljno za neometan rad

Kada je memorija u pitanju, važi pravilo ‘’od viška glava ne boli’’. Iako su dostupne opcije od 1GB i 2GB, preporuka je da se uvek odlučite za veću memoriju.

6. Da li je bolje izabrati QR kod čitač ili kameru

Kamera od 5 mp će biti dovoljna ukoliko postoji deo aplikacije za čitanje barkodova. Imajte u vidu da QR kod čitač troši bateriju u znatno većoj meri.

7. Na tržištu postoji više uređaja, birajte proverene

Najveći broj uređaja dolazi iz Kine, a zbog ekspanzije Androida, pojavilo se dosta novih i nepouzdanih proizvođača. Zbog toga je uvek bolje izabrati uređaj proverenih evropskih, korejskih ili japanskih proizvođača.

8. Prihvat platnih kartica i drugih oblika bezgotovinskog plaćanja

Uvođenje novih Android kasa je idealan trenutak da pređete na bezgotovinski način plaćanja: platne kartice, QR kod i slično. Ipak, trebalo bi da budete oprezni kada birate kasu - iako većina kasa deluje kao da može da prihvati kartice (ima NFC i magnetni čitač platnih kartica), to ne znači da ima sertifikovan softver za izvršenje platne transakcije. Zbog toga je potrebno da proverite sa dobavljačem da li je uređaj sertifikovan za prihvat bezgotovinskih načina plaćanja.

9. Pozdanost uređaja

Android uređaji su se pokazali kao bolji, moderniji uređaji koji pružaju daleko više mogućnosti nego kase koje su trenutno u upotrebi. Međutim, uz veće mogućnosti, veća je i mogućnost kvara, tako da je važno da odaberete uređaj koji ima adekvatnu servisnu podršku i garanciju. U suprotnom, trošak popravke uređaja može višestruko da premaši troškove kupovine samog uređaja. Najbolje je da izaberete onaj uređaj čija će garancija u potpunosti pokriti planirani period korišćenja uređaja (a ne samo godinu ili dve).

FMT Fiscal
 

 

10. Servisiranje fiskalne kase

S obzirom da je fiskalizacija elektronska, nema više potrebe za zamenom fiskalnog modula i godišnjeg servisa na terenu, pa je samim tim i potreba za lokalnim servisom manja. Ipak, obratite pažnju na teritorijalnu pokrivenost i dostupnost zamenskih uređaja (u slučaju da vam u nekom momentu servis ipak zatreba), kao i na eventualne skrivene troškove prilikom nabavke uređaja.

11. Garancija

Većina uređaja koji su trenutno na tržištu imaju garanciju od godinu ili dve dana, što je uglavnom malo u odnosu na prosečan period korišćenja uređaja. U praksi to znači da će razlika između garancije i perioda korišćenja biti direktno vaš trošak. Da biste izbegli ovu situaciju, najbolje je odaberete uređaj koji ima duži rok garancije (takvi uređaji već postoje u ponudi). Takođe, birajte uređaje pouzdanih proizvođača i distributere uređaja koji imaju veliku teritorijalnu pokrivenost i dostupnost servisa i zamenskih uređaja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike