Urađen svop za kredit iz Abu Dabija: Srbija uštedela 26 miliona evra

25.11.2021

12:28

0

Srbija je od decembra 2020. godine uspešno realizovala četiri hedžing transakcije i konvertovala obaveze inicijalno ugovorene u američkim dolarima, kineskim juanima i dirhamima u evre

Urađen svop za kredit iz Abu Dabija: Srbija uštedela 26 miliona evra
Pixabay

Republika Srbija uspešno je realizovala svop transakciju i ostvarila uštedu na kamatama od 26 miliona evra, objavljeno je danas na službenom sajtu Ministarstva finansija.

Ovom četvrtom po redu svop transakcijom obaveze po osnovu zajma uzetog od Fonda za razvoj Abu Dabija, 2016. godine, inicijalno ugovorene u dirhamima, sa plaćanjem u američkim dolarima, konvertovane su u evre.

Četiri uspešne transakcije

- Dug i obaveze po osnovu navedenog zajma na koji je plaćana fiksna kamatna stopa od 2,25 procenata godišnje, u svop tranakciji realizovanoj sa dve renomirane banke sa kojima Srbija ima potpisan ISDA Master sporazum, Dojče Bank i BNP Paribas, zamenjene su u evre po godišnjoj kamatnoj stopi od 0,96% što rezultira uštedom troškova za kamate do dospeća duga od oko 26 miliona evra, odnosno tri milijarde dinara - navodi Ministarstvo finansija.

Srbija je od decembra 2020. godine uspešno realizovala četiri hedžing transakcije i konvertovala obaveze inicijalno ugovorene u američkim dolarima, kineskim juanima i dirhamima u evre.

Prva transakcija realizovana je u decembra prošle godine kada su obaveze po osnovu evroobveznice emitovane u američkim dolarima konvertovane su u evre pri čemu će biti ostvarena ušteda od oko 11,6 milijardi dinara.

U februaru ove godine obaveza po osnovu Sporazuma o reprogramu duga između Republike Srbije i Kuwait Investment Authority konvertovana iz američkih dolara u evre.

Ministarstvo navodi da će obaveze po osnovu tog reprogramiranja koje su ugovore u dolarima po kamatnoj stopi od 1,5 procenata, Srbija isplaćivati u evrima po kamatnoj stopi od 0,393 posto, čime će se ostvariti ušteda u iznosu od oko dve milijarde dinara.

Fiksna kamatna stopa 2,5 odsto

U aprilu zaključena je svop transakcija kojom je kredit kod Export - Import Bank of China za Projekat izgradnje obilaznice oko Beograda koji je 2018. godine inicijalno ugovoren u kineskim juanima konvertovan u evre sa negativnom kamatnom stopom.

Pixabay
 

Na taj zajam plaćana je fiksna kamatna stopa od 2,5 procenata godišnje u kineskim juanima, a konvertovan je u evre po fiksnoj negativnoj kamatnoj stopi od -0,07 posto što rezultira uštedom na kamatama od oko 4,2 milijarde dinara.

- Kako je ugovorena negativna kamatna stopa, Republika Srbija neće imati nikakve troškove po osnovu kamata u prvih pet godina svop aranžmana, koji važi do 2030. godine, već će ostvarivati dodatna primanja od banaka sa kojima je transakcija zaključena - navelo je Ministarstvo.

Dodaje se da je uspešnom realizacijom navedenih transakcija smanjen je rizik fluktuacija kursa ino valuta prema dinaru, kako bi uticaj promene istog na servisiranje i stanje javnog duga bio minimiziran.

Smanjeni troškovi kamata

- Zahvaljujući aktivnom upravljanju javnim dugom ušešće duga u američkim dolarima u ukupnom javnom dugu je smanjeno sa 33,9 procenata, koliko je iznosilo na kraju 2016. godine, na 10,5 posto na kraju septembra 2021. godine. To je doprinelo smanjenju i rizika i troškova koji nastaju usled znatno veće fluktuacije kursa dolara dolara prema dinaru koji je samo od 1. septembra do 24. novembra 2021. godine porastao sa 99,6303 na 104,5563 - ističe se u informaciji.

Dodaje se da su značajno smanjeni troškovi kamata po osnovu obaveza koje su već ugovorene.

- Tome u prilog govori i podatak da je prosečno ponderisana kamatna stopa snižena sa 5,7 procenata koliko je iznosila na kraju 2014. godine na 2,61 posto na kraju septembra 2021. godine, a posle realizacije navedene četvrte transakcije prosečna ponderisana kamatna stopa dodatno je snižena i sada iznosi 2,55% - navodi Ministarstvo finansija.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug