Kinu će spasiti – Kinezi: Privatni novčanik vadi državu iz krize

21.11.2020

08:35 >> 09:08

0

Potrošnja građana bi mogla da bude glavni pokretač kineske ekonomije u 2021. godini

Kinu će spasiti – Kinezi: Privatni novčanik vadi državu iz krize
Copyright Pixabay

Kinezi se sledeće godine neće oslanjati na svet da ih izvuče iz krize, uradiće to sami svojim novčanicima. Potrošnja štrednje građana mogla bi da bude glavni pokretač kineske ekonomije, ukoliko se načne ozbiljna štednja koju tradicionalno imaju građani ove ne tako bogate nacije a oporavi se i tržište rada, kaže istraživanje investicione banke „Morgan Stenli“.

U kombinaciji sa državnom potrošnjom koja će biti podržana boljim javnih prihodima, ukupna potrošnja bi mogla da odlučujuće doprinese rastu BDP-a od 6,7 odsto.

Banka je prognozirala da će realni godišnji rast potrošnje u Kini “skočiti” na 12,4 odsto u 2021. godini i da će imati veću ulogu u pokretanju rasta od izvoza i ulaganja u infrastrukturu, objaviila je Kineska medijska grupa (CMG).

– Očekujemo da će 2021. godine doći do delimičnog oslobađanja uštede, jer se poverenje potrošača verovatno povećava zahvaljujući širem oporavku na tržištu rada i stabilnijoj situaciji sa kovidom-19 u zemlji – naveo je glavni ekonomista za Kinu te banke, Robin Sing.

Prihodi kineskih domaćinstava i nivo štednje porasli su ove godine jer je brži oporavak u proizvodnji i građevinarstvu delimično ublažio pritisak na tržištu rada u uslužnim sektorima zasnovanim na kontaktima, stoji u izveštaju „Morgan Stenlija“.

Pročitajte još:

Neustrašive žene srpskog biznisa: Zmajevi i u livnici i u IT-ju

Na red stigla i Petrohemija? Ozbiljna prilika i za Srbiju i za Rusiju

Zvanični podaci pokazuju da je raspoloživi dohodak po glavi stanovnika u trećem kvartalu nominalno porastao za 3,9 odsto na godišnjem nivou. Stopa nezaposlenosti prema anketama u urbanim sredinama povećana je u oktobru na 5,3 odsto, što je za 0,1 procentni poen niže nego u septembru.

U međuvremenu, očekuje se da se oporavak tržišta rada sledeće godine proširi na delove usluga zasnovanih na kontaktima, što će takođe povećati potrošnju, naveo je Sing.

Iako je oporavak potrošnje bio asimetričan u 2020. godini, jer se primera radi potrošnja u oblastima poput automobilske industrije i industrije mobilnih telefona znatno popravila, dok je ona u industriji zabave, putovanjima i medicinskim uslugama ostala niža nego pre kovida-19, Sing je predvideo da će i ti sektori koji zaostaju dostići pređašnji nivo u 2021. godini, s obzirom na uspešnu borbu s kovidom-19 u zemlji i najave da će vakcina uskoro biti dostupna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: China.org.cn

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike