„Pobegli“ iz Srbije, sad da vrate pare: „Geoks“ se „tereti“ za 3,5 miliona evra

10.11.2021

09:11

0

Komisija za kontrolu državne pomoći pronašla je nepravilnosti u dodeli novca za gradnju italijanske fabrike obuće u Vranju

„Pobegli“ iz Srbije, sad da vrate pare: „Geoks“ se „tereti“ za 3,5 miliona evra
Copyright Profimedia

Komisija za kontrolu državne pomoći utvrdila je da državna pomoć koju su Ministarstvo privrede i Grad Vranje dodeli firmi „Tehnik development“ u likvidaciji za izgradnju fabrike obuće dodeljena suprotno zakonu, navodi se u rešenju objavljenom na sajtu tog organa.

Komisija je naložila Ministarstvu da bez odlaganja preduzme mere prema korisniku za povraćaj državne pomoći.

Kako se navodi, reč je o iznosu od 90,6 miliona dinara (770.670 evra), uvećanom za zateznu kamatu od 1. aprila 2016. godine, i 323,3 miliona dinara (2,75 miliona evra), uvećanim za istu kamatu od 23. decembra 2016. godine.

Ne rade od jula

„Tehnik development" u Vranju je investirao u fabriku i proizvodio obuću italijanske kompanije „Geoks“ (Geox).

Fabrika „Geoks“ je zatvorila proizvodnju, odnosno „preselila“ je u Albaniju u julu ove godine, a likvidacija je pokrenuta u avgustu. Tom prilikom je bez posla ostalo 1.200 radnika.

Ta fabrika je otvorena u zimu 2015. godine, pri čemu je država subvencionisala italijansku kompaniju sa po 9.000 evra po svakom radniku.

Na zahtev „Geoksa“ odobrena su dodatna finansijska sredstva, pa postoji procena da su Italijani dobili između 12 i 14 miliona evra.

Uz „Geoks“ je vezana i loša reputacija o nehumanim uslovima rada, neplaćanju prekovremenog rada, kao i zaradama koje su bile između 35.000 i 40.000 dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike