Da li imate pravo na duplu dnevnicu i za poslednji neradni dan ove godine?

08.11.2021

19:38

0

Na koji način se određuje "plata" za vreme praznika i koliko ona iznosi

Da li imate pravo na duplu dnevnicu i za poslednji neradni dan ove godine?
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

U četvrtak, 11. novembra, imaćemo poslednji praznični dan u ovoj godini. Tada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, i to je državni praznik.

Svi zaposleni imaju pravo da odsustvuju na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi, kao i da za to vreme ostvare pravo na naknadu zarade. S druge strane, prema Zakonu o radu, ako neko radi na dan praznika, ima pravo na uvećanu zaradu za rad na taj dan.

I za verske praznike sleduje dnevnica

Inače, osim na dane državnih praznika, zaposleni imaju pravo da ne rade i u dane određenih verskih praznika.

S obzirom na to da je Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji propisano da se državni praznik Dan primirja (11. novembar) praznuje jedan dan, i pravo na naknadu zarade, odnosno na uvećanu zaradu za rad na ovaj dan državnog praznika, zaposleni može da ostvari samo za jedan dan.

Dodatno, poslodavci mogu ponuditi radniku i "zamenski" slobodan dan, ukoliko radno vreme zaposlenog ne može drugačije da se organizuje. Sve je, naravno, stvar dogovora sa poslodavcem, ali zakon je jasan – onima koji rade na državni ili verski praznik sleduje dnevnica, i to dupla.

Naime, prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika, a koji je po zakonu neradan dan, ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110 odsto od osnovice. Ta baza, odnosno osnovica, za obračun uvećane zarade, sadrži osnovnu zaradu utvrđenu u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu.

Dnevnica može biti i po više osnova

U osnovnu zaradu, koja služi kao osnov za obračun uvećane zarade, ne ulaze primanja po osnovu radnog učinka, bonusi, nagrade, "topli obrok", regres, minuli rad i uvećana zarada po drugim osnovima iz Zakona o radu.

Tako se uvećanje od 110 odsto primenjuje na ugovorenu satnicu, pa zaposleni prima 100 odsto redovne zarade (dnevnice), plus 110 odsto redovne plate (dnevnice). Kada se to sabere, radnici koji će praznik provesti na radnom mestu praktično će za taj dan primiti 210 odsto ugovorene dnevnice.

Prema Zakonu o radu, ako se istovremeno steknu uslovi na uvećanu zaradu po više osnova (za rad na dan praznika, za rad noću, prekovremeni rad i rad u smenama), procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike