Stižu pare građanima: Danas leže 30 evra na 2,2 miliona računa

02.11.2021

09:30

0

Polovina građana Srbije pomoć države će dobiti danas a polovina sutra, istaknuto je iz Ministarstva finansija

Stižu pare građanima: Danas leže 30 evra na 2,2 miliona računa
Ilustracija - Copyright Pixabay

- Danas da će na račune 2,2 miliona građana Srbije biti uplaćeno 30 evra pomoći države a za sutra ostaje da novac dobije još dva miliona od 5,7 miliona građana koji su se prijavili za 30 plus 30 evra pomoći države – istakao je ministar finansija Siniša Mali.

Izgradnja metroa počinje u novembru

Ministar finansija kaže da će izgradnja metroa u Beogradu početi u novembru. Ugovor o početku izgradnje infrastrukture na Makiškom polju sa kompanijom „Pauer Čajna“ iz Kine biće potpisan sutra.
U novembru počinje gradnja prve linije za koju se očekuje da će biti spremna za saobraćaj 2028. godine, a 2030. godine i druga, koja će početi da se gradi 2023.
- Mi ćemo graditi tri linije metroa koje će biti sinhronizovane sa postojećom mrežom BG voza - kazao je Mali.

Ministar Mali je podsetio da je juče uplaćeno 30 evra penzionerima, korisnicima socijalne pomoći i onima koji služe zatvorsku kaznu.

- To je vid pažnje, s obzirom na pandemiju korona virusa, naša želja je bila da umanjimo posledice, da damo dodatni novac za vitamine, lekove, za neke lepe trenutke da bismo održali optimizam u našoj ekonomiji jer ljudi tada više troše, pozitivniji su, bolje rade - kazao je Mali za TV Pink.

U decembru građanima stiže i dodatnih 20 evra pomoći.

Ministar Mali je napomenuo da svi oni koji su se prijavili za „30 plus 30 evra“ nema potrebe ponovo da se prijavljuju, već će automatski na njihove račune leći novac. Za one koji se nisu prijavili i one koji su u postali punoletni u vremenu između isplate prethodne pomoći i danas, prijava će biti otvorena od 15. do 30. novembra.

Ukazao je na to da je država svako obećanje koje je dala i ispunila i u tom smislu naveo da je u najvećoj krizi izazvanoj pandemijom virusa naša država za pomoć građanima i privredi reagovala sa osam milijardi evra.

Ministar je podsetio da je ekonomija Srbije prošle godine imala pad od 0,9 odsto, da će ove godine biti rast više od sedam odsto. Navodi da će sledeće godine plata za zaposlene u javnom sektoru biti veća za sedam odsto, pri čemu za one u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama za osam odsto.

- To je u proseku 7,3 odsto rast plata i to je dogovoreno i sa MMF-om. Minimalna zarada od 1. januara biće viša za 9,4 odsto i iznosiće 300 evra. U budžetu imamo 484 milijardi dinara samo za kapitalne investicije za sledeću godinu - kazao je Mali.

Na pitanje kako reaguje na kritike da se malo troši, odnosno da čak ni planirana sredstva se ne potroše, Mali kaže da to jeste jeste mali problem.

- Za 10 meseci ove godine imamo deficit u budžetu od 98 milijardi dinara, planirali smo 300 milijardi, imamo bolji rezultat, ali po planu u novembru i decembru moramo da potrošimo po milijardu evra više da bismo dostigli planirani deficit - kazao je Mali.

Ističe da nema problema sa prihodom, već da sve ide bolje nego što je planirano.

- Samo sada to treba da potrošimo. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da se autoputevi što pre završe, da se ubrzaju radovi na kanalizacionim mrežama, treba da završimo i Klinički centar u Beogradu do kraja godine - naveo je Mali.

Kako ide "procedura"

Prijavljivanje za dodatnih 20 evra pomoći počinje 15.novembra, za one koji se nisu prijavili za 30+30 evra, a ispunjavaju potrebne uslove ili koji su u međuvremenu postali punoletni.

Nakon unošenja osnovnih ličnih podataka (JMBG, broj lične karte i ime banke), biće im zavedena prijava čiji će status moći da provere na navedenom portalu.

Nakon obrade prijave, prijavljeni državljani će iznos dopunske novčane pomoći moći da podignu sa svog ili namenskog računa.

Oni koji su se prijavili, a nisu obavešteni od banke da im je uplata legla na račun, u dva koraka mogu da provere da li su uneli ispravne podatke.

Potrebno je da posetite sajt: https://idp.trezor.gov.rs/, gde postoji opcija "Provera statusa prijave".

Potom unosite svoj JMBG i broj lične karte.

Penzioneri i svi koji su se već prijavili za 30+30 evra, za dodatnu pomoć od 20 evra ne treba da se prijavljuju, već će im ona biti automatski isplaćena u decembru mesecu.

Ministar finansija Siniša Mali je je nedavno napomenuo da je za tri paketa pomoći prošle i ove godine država izdvojila oko osam milijardi evra, što je pomoglo da se očuvaju radna mesta i proizvodni kapaciteti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike